Categories: Sănătate

Heliportul Spitalului Judetean, pregatit de aterizare!

Elicopterul pentru situații de urgență al Spitalului Judeţean Timişoara se va ridica de la sol pentru prima dată pentru numai două zile. Patru echipe medicale sunt pregătite să asigure urgențele din toată partea de vest a României.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara este a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi, care utilizează sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă cu elicopter. Aparatul de zbor va asigura urgențele medicale în județele Arad, Timiş, Hunedoara și Caraş-Severin, precum și o parte din judeţele Bihor şi Sălaj. Ministerul Sănătății s-a mișcat foarte repede și, într-o lună de la aprobarea ordonanței de urgență care reglementa funcționarea acestui elicopter, aparatul e gata de decolare. Patru echipe de medici și asistenți, atât din Timișoara, cât și din Arad au fost instruite, alături de echipele din Târgu-Mureș, deja experimentate în acest sens. “Vor zbura cei mai buni oameni. Echipele medicale și elicopterul se află la Arad. În maximum 20 de minute de la primirea unui apel de urgență se poate pleca la caz”, spune dr. Mihai Grecu, şeful UPU de la Spitalul Județean Timișoara, cel care coordonează activitatea “ambulanței aeropurtate”. Elicopterul va putea interveni în toate situații extreme, cum ar fi accidente rutiere cu multe victime, accidente de muncă sau cazuri grave, la care nu se poate ajunge cu mașina. Funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.
Și la Spitalul Județean Timișoara s-au făcut ultimele pregătiri. În zona Unității de Primire Urgențe s-au tăiat toți pomii care ar fi putut crea probleme la aterizarea, respectiv decolarea elicopterului, și s-a interzis accesul mașinilor în zona heliportului, folosit până în prezent drept parcare. Primul zbor va avea loc vineri, 25 noiembrie.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago