Invatare pe tot parcursul vietii – subprogramele Comenius si Grundtvig

Programul Comenius se concentrează pe primul nivel al învăţământului: preşcolar, primar şi secundar. Obiectivele programului sunt dezvoltarea cunoaşterii şi înţelegerii diversităţii culturale şi lingvistice europene în rândul elevilor şi al personalului didactic şi sprijinirea elevilor pentru a dobândi competenţele şi abilităţile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională şi cetăţenie activă la nivel european.
Se adresează tuturor membrilor comunităţii educaţionale: elevi, profesori, autorităţi locale, asociaţii ale părinţilor, organizaţii neguvernamentale, institute de formare a profesorilor, universităţi şi alţi membri ai personalului educaţional.
Şcolile care participă la Programul Comenius trebuie să fie situate într-o ţară participantă la Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi să aparţină unuia din tipurile de instituţii precizate de autorităţile naţionale în lista lor de tipuri de şcoli eligibile (http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/comenius/school_en.html). Cu toate acestea, pot participa şi alte școli la program, acestea având criterii de eligibilitate speciale.
Următoarele activităţi sunt finanţate de Programul Comenius:
• Mobilitate individuală către o altă ţară europeană, care poate include: schimb de elevi şi profesori în cadrul unui proiect sau parteneriat, mobilitate individuală a elevilor, participare la activităţi de formare a profesorilor şi a altor categorii de personal din învăţământ, vizite pregătitoare pentru parteneriate şcolare, reţele şi proiecte multilaterale, perioade de stagiu pentru viitori profesori.
• Parteneriatele şcolare între şcoli din diferite ţări europene, cu scopul de a dezvolta proiecte comune de învăţare pentru elevii şi profesorii acestora.
• Parteneriatele Comenius Regio între autorităţi locale şi regionale care au rol în educaţia şcolară.
• Iniţiativa eTwinning utilizează oportunităţile oferite de Internet şi mass-media digitale, pentru a promova cooperarea la nivel european între şcoli, învăţarea prin colaborare şi pedagogia pe bază de proiecte.
• Proiectele multilateral ce au ca scop dezvoltarea, promovarea şi diseminarea de noi programe şcolare, de noi cursuri sau materiale de pregătire a profesorilor, de noi metode de predare, ca şi oferirea unui cadru pentru organizarea activităţilor de mobilitate pentru viitorii profesori.
• Reţelele multilaterale ce au ca scop promovarea cooperării la nivel european şi inovaţia în domenii tematice specifice de importanţă deosebită pentru învăţământul.
• Măsurile acompaniatoare ce au ca scop sprijinirea diferitelor activităţi care contribuie în mod clar la realizarea obiectivelor Programului Comenius.

Programul Grundtvig se adresează nevoilor de predare şi învăţare existente în toate formele educaţiei adulţilor, care nu au un caracter predominant de formare profesională, precum şi instituţiilor şi organizaţiilor care furnizează sau facilitează diverse modalităţi de învăţare pentru adulţi, inclusiv acelora implicate în formarea iniţială şi continuă a personalului.
În cadrul programului pot participa: adulţi care învaţă/cursanţi adulţi; instituţii şi organizaţii care oferă adulţilor oportunităţi de învăţare de tip formal, non-formal şi informal; profesori şi alte categorii de personal din cadrul acestor instituţii; instituţii implicate în formarea iniţială sau continuă a personalului din educaţia adulţilor; asociaţii şi reprezentanţi ai celor implicaţi în educaţia adulţilor; organisme care oferă servicii de orientare, consiliere şi informare; persoane şi organisme care răspund de sistemele şi politicile privind educaţia adulţilor la nivel local, regional şi naţional; centre de cercetare şi organisme interesate de educaţia adulţilor; întreprinderi; ONG-uri; instituţii de învăţământ superior interesate de educaţia adulţilor.
Următoarele acţiuni pot fi finanţate de Programul Grundtvig:
• Mobilităţi individuale, care includ formarea continuă, vizite, perioade de stagiu şi schimburi de personal implicat în educaţia adulţilor, oportunităţi pentru cursanţii adulţi de a participa la ateliere Grundtvig, la parteneriate de învăţare şi la proiecte de voluntariat pentru adulţi în cadrul iniţiativei Grundtvig de voluntariat în Europa pentru adulţii seniori („GIVE”)
• Partneriate care se axează pe teme de interes comun pentru organizaţiile participante („Parteneriate de învăţare”)
• Proiecte multilaterale care vizează îmbunătăţirea sistemelor educaţionale pentru adulţi, prin dezvoltarea şi transferul de inovaţie şi de bune practici
• Reţele tematice de experţi şi organizaţii („Reţele Grundtvig”)
• Vizite pregătitoare care oferă burse de mobilitate reprezentantului unei instituţii, cu scopul participării la un seminar de contact sau la o reuniune cu viitori parteneri
• Măsuri acompaniatoare.
Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial www.llp-ro.ro.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

2 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

2 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

3 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

3 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

4 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

7 ore ago