Singurul preot din România care e deopotrivă actor şi regizor este părintele Ciprian. Are numai 36 de ani, un premiu capital în domeniu, iar pentru prieteni a rămas Cosmin Pleşa.
A absolvit mai întâi Teatrul, a lucrat la Naţionalul timişorean unde, culmea ironiei, a avut la un moment dat un rol de drac, în piesa “Ivan Turbincă”, apoi a înţeles că zbuciumul lui are o noimă şi s-a înscris la Teologie. Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae, i-a deschis inima şi sufletul, înţelegând ce are nevoie. “Te hirotonim”, i-a spus, în 2005. Tânărul Cosmin a depus jurământul de celibat şi a devenit, de atunci, părintele Ciprian. Cu menţiunea, specială, tot din partea superiorului său, că trebuie să rămână aici, să facă teatru, să ajute la întărirea dimensiunii cultural-religioase- artistice a locului. “Am rămas”, povesteşte preotul. Cu ajutorul superiorului său, a înţeles că regizorul îl împacă, de fapt, pe părintele Ciprian cu actorul Cosmin, că „unul are nevoie de celălalt”. Un cuvânt în plus l-a avut sora marelui Andrei Tarkovski, pe care a cunoscut-o în 2006. „Simt o sensibilitate aparte în tine. Trebuie să faci regie”, i-a spus Marina Tarkovskaia, care a venit la Timişoara la celebrarea a 20 de ani de la moartea fratelui său.
“Dacă pentru Andrei Tarkovsky ştim că «filmul devenise rugăciunea lui», pentru Sfinții Părinți Isihaști, rugăciunea neîncetată devenise un scop de viață, cât pentru mine, viața mi-a mai rămas ca rugăciune. Comunicarea în sine este o rugăciune. Atunci când ceri, când dai, când primești, toate sunt în rugăciune. Prin spectacolul de teatru sau prin film, ne putem întoarce mult mai ușor la acest sens primar al vieții”, mărturiseşte tânărul preot-regizor. Ca regizor şi actor a dus la Moscova, la începutul lunii, un sensibil spectacol de teatru iniţiatic, creat după povestea meşterului Manole în viziunea lui Lucian Blaga. La cel mai mare festival de teatru european, „Cavalerul de Aur”, Cosmin Pleșa a prezentat un spectacol românesc şi a venit acasă încununat de lauri. “Manole”, spectacolul în care joacă maestrul Dorel Vişan şi în care cîntă Grigore Leșe, a luat argintul. Acum i se spune şi părintele Atipik, pentru că mai bine de un an, după hirotonire, a continuat să umble în public exclusiv în reverenda preoţească. Aşa venea şi la orele de la facultate. De 11 ani, preotul predă Arta actorului şi improvizaţie la facultatea de teatru din Timişoara. (foto Mihai Muntean by Atipik)
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…