Din nepăsare, prostie sau poate hoţie, Primăria Timişoara a pierdut finanţarea de la guvern, cel puţin pentru acest an, pentru construirea Institutului Oncologic. Acesta urma să funcţioneze în clădirea de pe Calea Torontalului, care iniţial avea destinaţie de spital municipal.
Primăria nu a fost în stare, de mai bine de un an, să predea Direcţiei de Sănătate Publiocă imobilul în cauză, fiindcă lipseau termopane şi calorifere în valoare de 300.000 de euro. Dacă municipalitatea nu face nimic constructiv în domeniul sanitar, în trecut a ajutat din plin ca mai multe obiective sanitare să ajungă în posesia mafiei imobiliare ţigăneşti. Coincidenţă sau nu, această mafie a reuşit să producă cei mai mai bogaţi ţigani din România, potrivit unui recent top.
Una din primele clădiri spitaliceşti ajunse în mâinile baştanilor ţigani a fost Institul de Sănătate Publică, fostul Sanepid. Parte în proces, primăria nu a înştiinţat instanţa că în clădire funcţionează un laborator de sănătate publică, caz în care, potrivit normelor legale, nu s-ar fi mers pe restituirea în natură, ci pe măsuri reparatorii. Nu s-a respectat nici dreptul la preempţiune, iar primăria n-a cerut comisie rogatorie care să verifice drepturile la retrocedare. Municipalitatea nu a făcut nici recurs în momentul în care a pierdut procesul. Mai mult, în timpul derulării litigiului, nu a anunţat Direcţia de Sănătate Publică, care ar fi putut interveni în instanţă. Cel mai interesant, în momentul în care baştanii au ajuns în posesia imobilului, doi angajaţi ai primăriei au mers cu ei să-i ajute să se familiarizeze cu clădirea. Clădire asupra căreia ţiganii i-au adus ulterior mai multe modificări. Ilegale, fiindcă imobilul făcea parte din patrimoniul istoric al oraşului. Fără cuvinte mari, retrocedarea clădirii în care funcţiona Sanepidul a însemnat un atentat la sănătatea tuturor locuitorilor judeţului Timiş. Aici funcţiona singurul laborator care făcea analize asupra calităţii apei şi alimentelor, având rol profilactic. Sanepid-ul mai deţinea un apartament într-o clădire cu şase apartamente. În mod curios, tot ţiganii au făcut cerere de retrocedare numai pe acel apartament. A reacţionat puternic DSP, iar ţiganii şi-au retras cererea. În mâinile celebrului Ionelaş Cârpaci a intrat chiar şi clădirea de pe bd. 16 Decembrie, unde funcţiona Direcţia de Sănătate Publică. La fel ca în cazul Sdanepid, nu s-a dat drept de preempţiune, iar primăria n-a cerut comisie rogatorie. Vladimir Cârpaci a pus mâna şi pe Laboratorul Spitalului de Copii. Tot ţiganii au preluat fosta Secţie de Ortopedie, Dispensarul TBC de pe str. Semenic şi alte dispensare mai mici. Atacuri frontale au avut loc asupra Clinicii ASCAR şi a Clinicii de Balneofizioterapie. Intervenţia puternică a DSP Timiş a oprit însă trecerea şi acestor clădiri în mâinile ţiganilor. Evident că primăria a fost şi în aceste rânduri de o „neutralitate binevoitoare”, vizavi de demersurile ţiganilor.
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…