Categories: Social

Sfantul Andrei, apostolul romanilor

În 30 noiembrie ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Acesta s-a născut în Betsaida Galileia, pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Era fratele lui Simon Petru și amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României.

Potrivit tradiției, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea afirmă: „Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au împrăștiatîin toata lumea locuită pe atunci. După tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Partia, lui Andrei în Scitia, lui Ioan în Asia”. Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în România.
Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși este cunoscută tradiția care afirmă acesta a murit pe o cruce în formă de X, se susține că tradiția datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici o fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96).
În 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moaștele în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, capul Sfântului Andrei a ajuns la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras.
Peștera în care se crede că a trăit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, există un fel de pat, scobit inițial în piatră, pe care se spune că se odihnea apostolul Andrei. În vara lui 1944, peștera a fost sfințită de Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp, trupele rusești au distrus-o. Abia după 1990, biserica a fost refăcută. Mii de credincioși vin aici pentru a se ruga.
În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărat ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendar. În 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională. (sursa foto: crestin-ortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

12 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

13 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

13 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

14 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

14 ore ago