Categories: Social

Sfantul Andrei, apostolul romanilor

În 30 noiembrie ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Acesta s-a născut în Betsaida Galileia, pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Era fratele lui Simon Petru și amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României.

Potrivit tradiției, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea afirmă: „Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au împrăștiatîin toata lumea locuită pe atunci. După tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Partia, lui Andrei în Scitia, lui Ioan în Asia”. Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în România.
Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși este cunoscută tradiția care afirmă acesta a murit pe o cruce în formă de X, se susține că tradiția datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici o fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96).
În 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moaștele în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, capul Sfântului Andrei a ajuns la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras.
Peștera în care se crede că a trăit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, există un fel de pat, scobit inițial în piatră, pe care se spune că se odihnea apostolul Andrei. În vara lui 1944, peștera a fost sfințită de Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp, trupele rusești au distrus-o. Abia după 1990, biserica a fost refăcută. Mii de credincioși vin aici pentru a se ruga.
În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărat ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendar. În 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională. (sursa foto: crestin-ortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago