Categories: SocialUltima ora

Acuze grave la adresa Politiei Timis, in cazul unui tanar mort in luna septembrie

Poliţia Timiş a tratat cu superficialitate cazul unui adolescent din Republica Moldova, găsit fără suflare în luna septembrie. Moartea lui Marius Sava a fost catalogată drept sinucidere, însă familia băiatului demontează, punct cu punct, această ipoteză.

În 4 septembrie 2011, la scurt timp după ce s-au afişat rezultatele celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, Marius Sava, 18 ani, care nu promovase examenul, a fost găsit mort lângă o clădire în construţie. O zi mai târziu, Poliţia a anunțat că că băiatul s-a sinucis și că, potrivit medicilor legişti, s-ar fi aruncat de la etaj. Motivul suicidului ar fi fost nepromovarea bacalaureatului. „În cadrul nenumăratelor discuţii legate de desfăşurarea examenul de bacalaureat din acest an, este evident că acest caz a putut servi ca instrument într-un anumit context politic, cu atât mai mult cu cât nu sunt indicii sau dovezi că lucrurile s-ar fi petrecut astfel, iar poliţia nu a cercetat nimic, dar a dispus oprirea investigaţiilor, închizând dosarul”, spune Tatiana Sava, sora victimei. Familia cere acum lămuriri poliţiei şi organelor judiciare.
Marius Sava era fiul unui geniu, Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional din Chişinău. Părinții lui erau despărțiți, astfel că adolescentul locuia, de aproape zece ani, împreună cu mama lui, la Timișoara. Era un băiat pozitiv care nu a vorbit niciodată de suicid. Marius a ieșit din casă în 4 septembrie, la ora 9,30, pentru a vedea rezultatele de la examenul de matematică afişate la Şcoala Generală nr. 18. El a fost găsit, un ceas mai târziu, fără suflare, întins pe spate, în curtea unui imobil în construcţie din Calea Torontalului, într-o zonă a oraşului pe care nu o cunoștea.
Lidia Sava, mama băiatului, a fost anunţată de poliţie doar la ora 13, comunicându-i-se că, probabil, cauza decesului e un accident de maşină. Mamei nu i s-a permis să vină la faţa locului sau să-l identifice pe Marius. Însă în 5 septembrie, când la acest caz cercetările nici nu fuseseră începute, poliţia a emis un comunicat de presă, afirmând că decesul se datorează unui act suicidal. Se presupune că Marius a sărit de la etajul al II-lea al imobilului respectiv. „Sinuciderea considerată drept cauza decesului nu este însă credibilă, din mai multe motive”, explică Tatiana Sava.
Lipsesc dovezile că Marius ar fi sărit de la etajul al doilea, de la o înălțime de aproximativ 12 metri. Poziția în care a fost găsit nu corespunde unei căzături de la înălţime, Marius fiind întins pe spate, cu picioarele drepte şi braţele pe piept. „Toate aceste indicii sunt dovada faptului că Marius nu a sărit, ci, mai degrabă, a fost târât de picioare în această poziţie. Medicul legist, prea superficial, a explicat căzătura sau săritura de la înalţime prin faptul că piciorul stâng a lui Marius avea o plagă, datorată străpungerii pietrelor la impact cu solul. Dar talpa laterală posterioară a adidaşilor nu are nici o ruptură sau urmă, iar plaga respectivă exista cu două saptămâni înaintea decesului (avem martori). Tot medicul legist a comunicat mamei că rana de la ochi provine de la impactul cu pietrişul. Acest fapt contrazice presupunerea poliţiei că Marius ar fi sărit de la etaj, deoarece el a fost găsit întins pe spate. Pe hainele lui Marius erau un fel de scaieți, care nu se regăsesc pe pietrişul şi în jurul imobilului respectiv. Luând în considerare faptul că piciorul stâng avea o plagă deschisă, infectată, deci o rană dureroasă, şi că Marius călca greu, chiar şchiopăta, el nu ar fi putut să ajungă în timp de 30 minute de la şcoală până în Calea Torontalului”, explică, punct cu punct, sora mai mare a băiatului.
„În cazul lui Marius există foarte multe contraziceri, care au devenit mai evidente având în vedere conduita necorespunzătoare a organelor judiciare şi a comportării suspecte a poliţiei în ceea ce priveşte instrumentarea cauzei şi rezultatul final. În comunicarea finală a fost numită ca fiind cauză de deces «moarte de natură violentă», care e o noţiune generală şi nespecifică şi implică diferite tipuri de cauze (poate fi un accident rutier, omucidere, sinucidere ş.a.m.d.”, susține Tatiana Sava. Cererea oficială a mamei de a i se da raportul medico-legal a fost ignorată fără să fi fost dată nici o explicaţie.
“Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, cu propunere legală, şi se află la procurer”, a declarat Mădălina Mezdrea, de la Biroul de presă al Poliţiei Timiş. Procurorul Mihai Valentin ne-a explicat că este în concediu şi că detalii din dosar poate da numai prim-procurorul instituţiei.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

33 de minute ago

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

4 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

4 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

5 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

5 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

6 ore ago