Categories: Invatamant

Alegerile pentru functia de rector fac deja probleme la USAB

Scandal la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Sindicatul acuză schimbarea ilegală a regulamentului de organizare a alegerilor de anul viitor și cere anularea deciziilor luate în ședința de luni a senatului.

Senatul USAB a decis ca, la alegerile de anul viitor, să nu poată candida la funcţia de rector, decan sau şef de departament cei care au rude în universitate, respective facultăți. Sindicaliștii, care nu au fost invitați la ședința respectivă, susțin că măsura a fost luată special pentru a-i înlesni drumul spre funcția de rector lui Paul Pârşan, fost director al Direcţiei Agricole, actual decan al Facultăţii de Agricultură. Membrii de sindicat spun că, de fapt, victima principal este Gheorghe Dărăbuș, decanul Facultății de Medicină Veterinară, care ar avea cele mai mari șanse să devină rector, dar a cărui soție este angajată la USAB.

Sindicaliştii au trimis conducerii universităţii și Ministerului Educației o petiţie prin care cer explicaţii. Ei amenință chiar cu un proces. “E incredibil ce s-a întâmplat în Senat. Vor să-şi impună oamenii lor. Această măsură nu s-a luat şi pentru prorector, deoarece acolo au un candidat care are nevasta angajată în universitate. Este inadmisibil ca o rudă ce nu deţine nicio funcţie să te împiedice să candiezi la funcţiile de conducere.  Ce ar tsă faci, să divorţezi? Petiţia a plecat spre Ministerul Educaţiei. Îi vom da în judecată dacă nu se rezolvă nimic”, spune profesorul universitar Adrian Grozea, preşedintele sindicatului.  Rectorul Alexandru Moisuc nu vede rostul unei astfel de atitudini. “Am greşit că am vrut să eliminăm nepotismul? Să nu-mi spună nimeni că un rector, un decan sau un şef de departament nu îşi va favoriza soţia sau rudele. La prorectori nu a fost cazul să introducem o astfel de măsură pentru că el este doar un ajutor al rectorului. Ce spun sindicaliştii este o aiureală. Senatul a respectat spiritul şi litera legii”, a declarat Moisuc. În regulamentul de organizare a alegerilor din USAMVB se spune la punctul 10, alineatul C “nu poate fi director de departament persoana care are în departamentul respectiv soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III – lea inclusiv; nu poate fi decan persoana care are în facultatea respectivă soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III – lea inclusiv; nu poate fi rector persoana care are în universitate soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III – lea inclusiv”.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

3 minute ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

2 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

5 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

5 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

6 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

6 ore ago