A venit iarna, iar temperaturile scăzute încep să aducă la medic tot mai multe persoane cu probleme respiratorii, dar și cu alergie la frig. Da, există alergie la frig sau la rece, cum, de asemenea, există alergie la cald.
Acest tip de alergie se manifestă ca o urticarie sau blânde care apar la nivelul zonelor expuse la frig: mâini și față, cel mai frecvent, dar și la nivelul picioarelor. Cum știu dacă am alergie la frig? Urticaria la frig se caracterizează prin apariția imediată a pruritului (mâncărime) la nivelul zonelor expuse la frig, apoi zona se înroșește și se umflă. Pacienții acuză aceste simptome când sunt expuși la frig, în zilele cu vânt, când vin în contact cu obiecte reci, contactul cu apă rece (înot). De asemenea, consumul de alimente reci poate cauza umflarea buzelor și mai rar a limbii, faringelui, laringelui și dureri abdominale.
Urticaria la frig sau rece nu preferă o anumită grupă de vârstă, sexul feminin sau masculin. Diagnosticul se confirmă printr-un test simplu – testul cubului de gheață – se aplică pe antebrațul pacientului un cub de gheață timp de patru minute, apoi se așteaptă încă zece minute pentru a citi rezultatul. Dacă pacientul prezintă urticarie la frig, zona devine pruriginoasă la două minute de la îndepărtarea cubului de gheață, iar în zece minute trebuie să apară o blândă (urticarie) de forma cubului de gheață.
Urticaria la frig se asociază cu afecțiuni precum crioglobulinemia, boala aglutininelor reci, criofibrinogenemia și hemoglobinuria paroxistică la rece (anticorpi Donath-Landsteiner asociați cu sifilis secundar).
Prognosticul și severitatea urticariei la frig variază considerabil. Ocazional, simptomele se remit spontan în câteva luni, dar la unele persoane pot persista mulți ani.
Evitarea pe cât posibil a contactului cu frigul, cu obiecte reci, evitarea înotului în apa rece sau a consumului de alimente reci este prima măsură care trebuie luată. Persoanele cu urticarie la frig vor purta haine adecvate anotimpului rece, protejându-și zonele expuse la aerul rece. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de doze mari de antihistaminice.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

3 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

4 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

6 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

8 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

8 ore ago