Categories: SocialUltima ora

Galescu si Dunca, acasa, dupa ce au “dovedit” Polul Sud / FOTO

Coco Galescu și Romeo Dunca au ajuns, joi dimineață, acasă! Sunt primii români care au atins Polul Sud pe schiuri, după ce au făcut parte dintr-o expediție internațională care a celebrat împlinirea unui secol de la reușita lui Roald Amundsen. Cei doi au avut mari emoții, după ce, din cauza vremii nefavorabile, au rămas blocați la cel mai sudic punct al planetei.

Coco Galescu și Romeo Dunca vor petrece sărbătorile de iarnă alături de familiile lor, după ce au reușit să-și ducă la bun sfârșit temerara încercare. Au parcurs, pe schiuri, câteva sute de kilometri, iar la capătul călătoriei au arborat, la Polul Sud, drapelul tricolor. Cei doi bănățeni sunt primii români care au reușit o astfel de performanță. N-a fost deloc o călătorie de plăcere, pentru că, la -45 de grade Celsius și trăgând după tine o sanie de câteva zeci de kilograme, o fracțiune de secundă poate însemna diferența dintre viață și moarte. Alături de Galescu și Dunca, din expediție au făcut parte încă 16 temerari din Norvegia, Africa de Sud, Elveția și Anglia. Pe ultimii kilometri, ei au fost însoțiți, tot pe schiuri, de premierul norvegian Jens Stoltenberg. Ar fi trebuit să rămână acolo doar puțin timp, dar vremea s-a stricat brusc, făcând imposibilă aterizarea și decolarea avioanelor. Expediția a rămas astfel blocată. Bănățenii au pierdut legăturile spre casă și nu au fost siguri că vor reuși să revină acasă înaintea sărbătorilor. După alte două zile petrecute la Union Glacier, în cort, pe un vânt extrem de puternic, un avion i-a adus la Punta Arenas. De acolo, transferurile aeriene și drumul lung n-au fost decât o joacă de copii, după aventurile de pe zăpadă. Joi dimineață, Coco Galescu și Romeo Dunca și-au reîntâlnit familiile.
„Am înţeles ce a însemnat ca Amundsen să înainteze, pe zăpadă, 1.200 de kilometri, timp de 53 de zile, de la limita oceanului, până la Polul Sud. În condiţiile de acum un secol, a fost, categoric, una din cele mai mari performanţe ale lumii”, spune Coco Galescu. E completat de Romeo Dunca. Omul de afaceri povestește că nu și-a imaginat că poate fi undeva în lume atât de frig. „Aruncam ceaiul din termos în sus şi până să ajungă jos, ceaiul se transforma în zăpadă”, spune Dunca.
Expediția le-a dat celor doi bănățeni ocazia să afle, chiar de la sursă, cum văd străinii România. N-a fost o experiență prea fericită. „În cea mai mare parte a timpului petrecut cu restul membrilor expediției le-am povestit acestora cum este, de fapt, România. Ne-am dat seama că tot ceea ce au făcut marii noştri sportivi, precum Nadia Comăneci sau Ivan Patzaichin, a fost distrus de românii tuciurii care cerșesc în străinătate. Imaginea colegilor noştri de expediţie despre România e îngrozitoare. Românii sunt copii de ţigani care stau la colţ de stradă şi cerşesc, mafioţii români monopolizează piaţa prostituţiei și așa mai departe. Pentru a-i face să înțeleagă că România este, de fapt, altceva, am decis să-i invităm aici, la munte, pe toți cei care au participat la această expediție”. a mai spus Romeo Dunca.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

4 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

8 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

11 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

11 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

13 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

14 ore ago