Banul e ochiul dracului chiar în casa Domnului. Parohia ortodoxă dintr-un sat de lângă Timișoara nu poate justifica dispariția a zeci de mii de euro. Mitropolia nu comentează și, între timp, biserica din localitate e într-o stare jalnică, fiindcă nu sunt bani pentru reparații.
Consiliul Parohial din Urseni și preotul Nic Orlando Văran au decis, în urmă cu câţiva ani, să vândă mai multe terenuri. Banii aveau o destinație clară, executarea mai multor lucrări, inclusiv renovarea bisericii. Terenurile au fost vândute, în 2005 și 2007, pentru aproape 300.000 de euro. Popa Văran și-a renovat casa parohială, a construit un loc unde se ard lumânările şi a cumpărat 100 de metri de gard la cimitir. Factura pentru gard și spațiul pentru lumânări a fost de 2,2 miliarde de lei vechi. Peste restul de bani s-a așternut tăcerea.
„Controalele efectuate pe linie administrativă nu au sesizat nicio neregulă cu privire la cheltuirea banilor, inspectorul trimis fiind un coleg de facultate cu actualul preot (…) În aprilie 2009, când mi-am dat demisia din funcţia de cantor al Parohiei din Urseni, i-am solicitat preotului să-mi spună câţi bani mai sunt din încasările de pe terenurile vândute. Mi-a răspuns că mai erau cam 7,2 miliarde de lei vechi. În realitate, la acea dată nu mai exista niciun ban din cele 9,5 miliarde de lei vechi încasate din vânările de terenuri”, se arată într-o plângere adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara. Aceasta, semnată de fostul consilier parohial Tudor Zele, nu a fost niciodată băgată în seamă.
Mitropolia Banatului susţine că știe cazul, dar lasă instituţiile statului să se pronunţe. Toate sesizările către ITM, Curtea de Conuri şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara au primit răspunsuri în doi peri, iar reclamațiile făcute la mitropolie au fost tratate cu indiferenţă. „Cunoaştem cazul, deoarece este în atenţia instituţiilor statului, pe care le aşteptăm să se pronunţe. Nu vrem ca numele Mitropoliei Banatului să fie atins mereu de scandaluri publice, scandaluri ce ar putea atinge imaginea Bisericii Ortodoxe Române. Unele materiale de presă sunt prea agresive la adresa mitropoliei”, spune preotul Marius Florescu.
Tudor Zele, fostul cantor şi consilier parohial la Urseni, a creat împreună cu un grup de enoriaşi Comitetul pentru salvarea Bisericii Ortodoxe din Urseni. După ce a trimis mai multe petiţii la instituţiile statului, Tudor Zele a crezut că găseşte înţelegere cerând o audienţă la Preasfinţitul Paisie Lugojanul. S-a înşelat amarnic. „Am avut o întrevedere cu Preasfinţitul Paisie. I-am prezentat cu documente cum s-au evaporat cele 9,5 miliarde de lei vechi de la Urseni, bani ce aveau o destinaţie precisă – renovarea bisericii. Ne-a cerut probe suplimentare, dar nu a mai venit la întâlnire. Deşi ne-a cerut mai multe acte, domnul de la registratură ne-a zis că toate există la mitropolie. Nu am primit niciun răspuns de atunci”, spune Zele.
Părintele Orlando Văran refuză dialogul. „Aşa, şi care-i problema? În legătură cu întrebările v-aş ruga să vă adresaţi mitropoliei, avem un ofiţer, un angajat care se ocupă cu aşa ceva, a declarat Văran. Biserica din Urseni e de cinci ani într-o stare jalnică. Motivul e simplu: nu sunt bani.
După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…
Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…
Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…
Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…
Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în…
Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…