Categories: Klaus Vaterland

Mai bine mergea la raliu

Poate că și prin alte perioade ale istoriei opoziția a dat fuga-fuguța la forurile internaționale să pârască cum puterea face lucruri odioase, motiv pentru care cineva independent și imparțial trebuie să o pedepsească. Nu știu cum a fost când omul din Neanderthal a fost persecutat de Homo Sapiens, ori cui s-or fi plâns oamenii în Cretacic pentru dispariția animalelor mari, dar frumoase, însă cu siguranță că în Epoca Cărbunelui, pe vremea când conducea Ion Iliescu în România, opoziția lui Coposu, Rațiu și Câmpeanu avea de ce să se plângă la Europa că regimul neocomunist nu-i dă aproape nicio șansă în competiția politică. Poate că și pe vremea lui Năstase au fost plângeri cu privire la relația violator-victimă dintre regim și presa de la începutul anilor 2000, nu neg. Treburile astea și atunci au fost catalogate de puterea PSD și analiștii vremii ca un fel de năzuință a opoziției ca și capra vecinului să răposeze în buna datinei naționale. Nu știu dacă este corect să te duci cu pâra la tanti Europa, dacă este om politic serios acela care o face, dar măcar în vremurile amintite situația părea disperată, iar normalizarea societății spre o democrație neaoșă nu se întrezărea fără aceste demersuri externe și extreme.

Astăzi însă este cu totul altceva. Opoziția lui Ponta și Antonescu este la câteva luni – că or fi cinci sau nouă, patru sau șapte, aproape că nu mai contează – de revenirea la putere. Acest enunț are o probabilitate de a fi greșit de nici 5%. PDL, partidul reclamat acum la Parlamentul European de băietul Victor Ponta, este un partid care cu greu se va stabiliza pe la 10-15%, deși unii, chiar din opoziție, îi prezic extincția după modelul țărănist. Din acest motiv, doar ipoteza ca reclamațiile la forurile europene pentru asocierea negativă și eventuala sancționare a României în tandem cu Budapesta pare o neseriozitate care numai de la Ponta mai poate porni. Ce va face PSD imediat după venirea la putere? Nu, nu despre încercarea de suspendare a lui Băsescu e vorba, ci despre refacerea a ceea ce acum ar putea strica în relația cu Europa. Vor merge la Strasbourg să spună că ei sunt băieții buni și că băiatul rău nu mai are nicio putere? Că “dictatorul” a vrut comasarea alegerilor în toamnă, pentru a-și maximiza șansele electorale prin legarea ofertelor pentru parlament de proiectele primarilor în funcție. Dar că PSD a respins total această bazaconie, dar nu din grijă pentru democrație, ci doar ca să le mute în vară, anticipate, dar tot comasate? Că rețetele cu găleata cadou și racolarea de primari destoinici este însușită acum cu aceeași eleganță cu care PD a preluat-o în 2004 tot de la PSD? Poate că nu vor da totul “din casă”, dar asta nu înseamnă că nu e și adevărat, iar demersul lui Ponta de la Strasbourg n-ar fi unul teribil de masochist, dacă nu sadic la adresa românului alegător. Mai bine se ducea la Monte Carlo, la raliu.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

13 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

14 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

16 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

17 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

18 ore ago