Clanurile țigănești din Timișoara și-au împărțit, nu neapărat frățește, aproape toate clădirile vechi din centrul orașului. Este vorba despre peste 200 de imobile din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul şi Trandafirilor. Timișoara a ajuns astfel raiul țiganilor: cei mai bogați membri ai etniei locuiesc în orașul de pe Bega. Unii dintre ei fac și afaceri aparent legale.
Lista ţiganilor bogaţi din Timişoara numără şi alte nume sonore pe plan local, chiar dacă nu la ″nivelul″ lui Ionelaș Cârpaci, al cuplului Seifert-Jurj sau al lui Tibi Stancu. Petru Sporer, zis Baronu – a cărui familie deţine o benzinărie, Baron Oil – apare la Registrul Comerţului asociat şi administrator în firma de transporturi de mărfuri MD Baron Trans – Prod SRL, înfiinţată în 1994. Ultimul an în care a avut o cifră de afaceri a fost 2008, 1.134 de lei. Apoi a acumulat doar datorii, de peste două milioane de lei. Aici intervine partea interesantă. ″În 2009, finanţele au pus poprire pe ceva bunuri pentru recuperarea datoriilor. Până la finele anului trecut, Baronu avea restanţe la bugetul de stat (impozite, TVA) de 2,86 milioane de lei. În trimestrul al doilea al lui 2011, aceste restanţe scăzuseră la 12.905 lei. Cu alte cuvinte, o companie care nu a mai făcut nicio tranzacţie din 2008 a avut bani să achite restanţe cifrate la 700.000 de euro″, explică un analist financiar consultat pentru acest articol.
Soţii Dorin şi Liubiţa Luca, fiica lor, Codruţa, şi un asociat german, de faptă o rudă naturalizată, Lukas Nikolas, au avut un hotel, pe o firmă înfiinţată în 1991. Aceasta a ajuns în faliment, iar AVAS a cerut anul trecut insolvenţa, după ce datoriile au depăşit 1,5 milioane de lei. Cei trei Luca sunt asociaţi şi în Prima Petrol, o staţie peco deschisă în 1992. Utilă în perioada embargoului impus Serbiei, acum inutilă, în 2010, cifra de afaceri a benzinăriei abia a ajuns la 3.000 de lei, în timp ce datoriile către stat au trecut, şi în acest caz de 1,5 milioane de lei. Tiganii nu s-au oprit aici. În mai 2011, tatăl şi fiica au înfiinţat societatea Luca şi Luca SRL, pe care au redeschis hotelul falimentar construit la începutul anilor 90. ″Fiind înfiinţată recent, firma nu are restanţe. E clar că oamenii vor să-şi piardă urma. După ce au falimentat două societăţi, continuă. Este o metodă bine pusă la punct″, explică acelaşi analist financiar.
Dorin Mihai şi-a înfiinţat, în 2002, propria agenţie imobiliară. CasaTomi schimbând doar o literă din numele consacrat al uneia dintre cele mai importante agenţii imobiliare din Timişoara. În 2009 i-a întrerupt temporar activitatea. Totuşi, din momentul înfiinţării, până acum, cifra de afaceri a companiei a rămas pe zero. Banii îi vin ţiganului din propriul hotel, în care e asociat, din 1994, cu o rudă a sa.
Nu mai puţin celebrul Vişinel Stanca este, din 2003, asociat cu Jamaila Adam, din Frankfurt am Main şi cu Mihai Mihai în firma V-Roberto Narcis SRL. Compania are ca obiect de activitate comerţul cu aparate electrice şi electrocasnice.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…