Boc și-a dat demisia, ninsoarea s-a oprit, rămânem cu strategiile Cotrocenilor, cu gerul și cu troienele încă vreo zece zile, până ce temperaturile se satură să stea sub zero grade. Ciuhandu însă nu și-a dat demisia, motiv pentru care, în dimineața de luni, orașul s-a blocat de-a binelea. Cozi de mașini se formau între intersecții, făcând imposibilă până și intervenția ipotetică a firmelor ce se ocupă cu deszăpezirea. Criticii s-au pornit năvalnic împotriva autorităților locale, care, în ciuda eforturilor disperate, n-au reușit să nu se facă de cacao și-n această iarnă. Chiar mi-a fost milă de viceprimarul Orza, care, în loc să stea în vreun club la o bere rece, a ieșit pe stradă alături de Vasile Ciupa și o grămadă de deținuți, pentru a asigura bunul mers al treburilor urbei. Iar ca mulțam, criticii contribuabili îl fac „varză” de la gura sobei. La începutul crizei nămeților, primarul Ciuhandu a apucat să amenințe (în glumă) cu penalități aplicate firmelor care nu-și fac treaba. A urmat potopul și „vicele” Orza a dat-o la întors, concluzionând că forțele scoase în stradă au făcut maximum posibil în situația dată. Posibil. Cu toate acestea, nu consider că e cazul să le ridice cineva statuie. E suficientă, chiar prea mare, factura plătită de primărie. Din convalescență, Ion Iliescu afirmă că demisia lui Boc e rodul presiunilor străzii, ceea ce și dânsului i s-a întâmplat în 1991, pe vremea lui Petre Roman.
Necazul vine din altă parte. Adrian Orza poate că are dreptate când spune că cele două firme de deszăpezire au făcut tot ce este uman posibil în situația în care au împărțit orașul în două, haloase să pape singure fondurile alocate de municipalitate pentru un fenomen care, de regulă, este mai blând ca în acest an. Cu siguranță că sectorizarea orașului și, logic, a „cașcavalului” din deszăpezire la 20-30 de firme ar fi făcut ca Timișoara să arate astăzi altfel. Nu lună-bec, dar oricum mult mai curat. Deputatul Horia Cristian (PNL) a dat cu bățul criticii în baltă și a opinat că treaba merge prost din cauza vârstei înaintate a primarului. Nu din cauza asta merge prost treaba, ci din proastă organizare, evident. Uite, de exemplu, Horia Cristian și-a curățat trotuarul din fața casei, că atâta era uman posibil din partea dumnealui. Și-așa, vineri seară avea omătul de două palme pe trotuar, dar sâmbătă și duminică a remediat situația. Dar ce făcea Horia Cristian dacă avea de curățat o stradă întreagă, precum au acum firmele astea mari o jumătate de oraș în sarcină de deszăpezire? Ar fi declarat forfait, precum „vicele” Orza în fața naturii dezlănțuite, iar vecinii l-ar taxa cu replici de genul: „Ia uite, ce-a mai îmbătrânit dom’ deputat!”. În tot acest timp, expertul Cozmin Gușă crede că odată cu demisia lui Boc, PDL-ul a început campania electorală, iar Băsescu deja joacă cu albele desemnându-l pe MRU.
Un responsabil cu funcție printr-un supermarket din Timișoara mi-a povestit cum a stat treaba cu deszăpezirea parcării într-un an lovit aprig de ninsori. Magazinul avea contract de prestări servicii cu una din cele două mari firme care operează în oraș și acum. Sunat să vină cu utilajele la deszăpezit parcarea, prestatorul a trimis un șef de echipă ce precis mai lucra după regulile monopoliste din vremea lui Ceaușescu. Deși încasa banul pentru două ore de lucru estimate a fi necesare pentru curațarea zonei, meșterul a tras două-trei ture cu lama, după care a lăsat treaba neterminată. Pretinzând totuși o semnătură pe procesul-verbal de recepție a lucrării. Neprimind-o, omul a amenințat cu represalii, că șefii lui se întâlnesc cu Ciuhandu la comandamentul de criză, că firma la care lucrează n-are numai supermarketul ăla sub contract, că orașul arde și baba se piaptănă etc. Așa pățim și noi, cetățenii care ne plătim taxele, dar n-am văzut pe străzile noastre mai lăturalnice vreo roată de utilaj de deszăpezire, dar suntem obligați să le semnăm „procesele-verbale”. Totul, din ambiția unora din vârful primăriei de a împărți banul la mai puțini, ca s-ajungă la toată lumea. Morala? Fă contract cu o firmă mică, mai multe firme mici, cu chef de muncă, necopleșite de contracte, așa cum a făcut apoi cu succes și conducerea respectivului supermarket. Indiscutabil, opoziția se îmbujorează prudent după demisia premierului. Victor Ponta ar susține orice formulă responsabilă, dar cu Crin nu te poți înțelege nicicum: „Jos Băsescu!”.
Cât privește blocarea traficului în acest început de săptămână, trag nădejde că posesorii de autoturisme n-o să se lase descurajați de ce văd pe drumuri. Ce naiba, doar n-au dat bani grei pe mașină ca s-o lase frumos în fața casei! De ce-ar face o mică plimbare cu burțile din dotare sau vreo 30 de minute cu tramvaiul până la serviciu, când e mult mai comod să încălzești motorul un sfert de oră, să dai la perie și lopată, iar apoi să te enervezi vreo două ore în trafic pe Ciuhandu? Dar, oameni buni, nici nu mai contează! Boc și-a dat demisia!
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…