Categories: SocialUltima ora

Oferta de „popa”: blesteme contra cost si slujbe anti-vraji / FOTO

Face bani frumoși de pe urma naivilor din vestul țării. Îi amețește cu vorbe frumoase și îi face să scoată din buzunare ultimii lei. Totul, fără nicio remușcare, sub promisiunea că scoate vrăjile și dracii din viețile lor. Este povestea unui fost preot ortodox care, contra cost, aruncă blesteme și ține slujbe pe care nu le veți auzi în biserici.

De mai bine de 15 ani, un fost preot ortodox care s-a autoexclus din biserică ține, pe unde apucă, slujbe care, în mod normal, nu se fac. S-a tot mutat dintr-un cartier într-altul, iar acum a ajuns în zona Rebreanu. A închiriat o parte din vila unor romi, pe strada Lidia, la numărul 13. Casa e ușor de găsit: „E cruce pe ușă, acolo stă popa”.
La primul nivel sunt niște icoane și un soi de altar. La etaj, două încăperi care comunică printr-o ușă largă. Pe pereți sunt icoane și portrete ale „slujitorului Domnului”. Toate sunt aurite. „Părintele” Doru Cristoi stă la birou, îmbrăcat în odăjdii, desigur, aurite și bea tacticos cafea. În dreapta și în stânga lui, cu frunțile pe podea, sunt vreo 15 oameni, înghesuiți unul în altul. Pe masă, sute de bancnote albastre, de 100 de lei. „Schema” e simplă: din când în când, oamenii se ridică, îi sărută mâna sau crucea de la gât și pun banii pe masă. Nimeni nu cârtește.
Preotul mă întreabă dacă e prima data când vin. Îi spun că da și că am mari probleme la serviciu. Plin de har, mă întreabă cu cine. Eu spun că șeful îmi face viața amară. Urmează revelația: „La început era o relație foarte intimă între tine și el. Văd un bărbat înalt și dumneata aici. Aici este buba care te-a adus la mine”. Îi dau apă la moară și confirm povestea, în care apare, din spusele lui Cristoi, și o fostă secretară brunetă. Concluzia: „trebuia să umbli de mult la Dumnezeu”. Actul de divinație continuă: familia mea e de undeva de la munte și vizualizază sediul firmei în care lucrez. Adepții lui sunt în extaz. Evident, totul e o invenție în ceea ce mă privește. Evident, tot fabulații sunt și „viziunile” lui Doru Cristoi, pentru care oamenii plătesc bani grei. Fostul preot le spune că va ieși puțin să discute cu mine separat. Imediat, câțiva se ridică, îi pupă mâna, pun bani pe masă, iar o femeie se grăbește să-i adune.
Bărbatul e suficient de abil să mă cheme la slujba de după-amiază, ca să-mi spună că numai cu ajutorul luI Dumnezeu se repară răul. Îmi recomandă să-l trec pe șeful cel rău pe pomelnic, ca să-i facă niște rugăciuni speciale. Cam așa începe povestea fiecărui amărât care își lasă banii pe masa fostului preot. Unii îl frecventează de ani buni. Una din victimele lui, acum pensionară, a fost chemată la rugăciuni și slujbe timp de 15 ani. Totul, spre disperarea copiilor ei, fiindcă femeia dădea mare parte din pensie ca donație către cel care îi spunea mereu că are vrăji grele făcute pe casă și doar așa pot fi combătute.

Autoexclus din rândul ortodocșilor, Doru Cristoi încasa, cu ani în urmă, potrivit presei care a consemnat mărturiile adepților lui, sute de euro de la creduli. În 2001 a trecut la greco-catolici. În 2003 slujea din nou, underground, la Timișoara, în diverse case puse la dispoziție de adepți. A mai slujit apoi lângă Simeria, iar acum, conform informațiilor de la Mitropolia Banatului, aruncă blesteme contra cost la Arad. Potrivit celor care îl frecventează, Cristoi acceptă ca plată pentru serviciile sale nu numai bani, ci și produse. „Am văzut oameni care i-au adus ce aveau ei pe acasă: găini, făină, țuică sau vin. Le primea pe toate”, ne-a mai spus o persoană care a apelat anul trecut la serviciile lui.
Conform deciziei Sinodului local, întrunit zilele trecute, Doru Cristoi va fi trimis în judecata consistoriului eparhial. La Mitropolia Banatului au ajuns mai multe reclamații pe numele lui, privind practici „neortodoxe”, mai exact afurisirea unor oameni, la cererea rivalilor acestora, contra cost.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

42 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago