Din iulie 2011 s-a modificat plafonul de prefinanţare a proiectelor finanţate din fonduri europene, în baza ordinelor Ministrului Finanţelor nr. 2359, din 26 iulie 2011 şi nr. 2370, din 27 iulie 2011.
Principalele prevederi cuprinse în aceste ordine se referă la reducerea procentului de prefinanţare acordată beneficiarilor, de la 30% la 10%, la acordarea prefinanţării în tranşe, astfel încât prima tranşă să nu poată depăşi 5%, iar următoarele tranşe să se acorde numai după autorizarea cheltuielilor efectuate, în valoare de minimum 60% din valoarea cumulată a tranşelor anterioare de prefinanţare, la recuperarea întregii prefinanţări de către autorităţile de management, în situaţia proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit nici o cerere de rambursare în termen de maximum patru luni de la primirea acesteia.
Până la acel moment, recuperarea prefinanțării se făcea prin deducerea a minimum 30% din cererile de rambursare depuse, începând de la a doua cerere de rambursare, prima cerere de rambursare fiind restituită integral, sprijin pentru sustenabilitatea demarării și continuității proiectului. În conformitate cu aceste ordine de ministru, recuperarea începe chiar cu prima cerere de rambursare, care va fi platită în procent de maximum 70%. Autorităţile de Management „au obligaţia recuperării prefinanţării prin stabilirea în contractele/deciziile/ordinele de finanţare a unui procent de deducere a prefinanţării de minimum 30%, aplicat la valoarea fiecărei cereri de rambursare transmise de beneficiar, cu excepţia cererii de rambursare în cadrul căreia cuantumul prefinanţării rămase de recuperat reprezintă mai puţin de 30% din aceasta şi cu excepţia ultimei cereri de rambursare”, se precizează în Ordinul MF nr. 2359.
Alte noi prevederi prevăd recuperarea de către AM-uri a prefinanțării neutilizate, în cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit, în termen de maximum șase luni de la primirea primei prefinanțări, cereri de rambursare în cuantum de minimum 60% din valoarea prefinanțării acordate.
Aceste prevederi vor fi aplicabile tuturor contractelor ce urmează a fi semnate după data publicării ordinelor, iar în cadrul fiecărui program operaţional există reglementări speciale cu privire la acordarea acestei prefinanţări.
De exemplu, în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pe lângă prevederile generale stipulate prin cele două ordine, sunt menţionate următoarele pentru contractele de tip strategic:
– prima tranşă de prefinanţare va fi de maximum 3% din valoarea totală eligibilă a proiectului
– a doua tranşă de prefinanţare, va fi de maximum 3% din valoarea totală eligibilă a proiectului şi va fi acordată acestor beneficiari numai după autorizarea cheltuielilor efectuate în valoare de minimum 60% din valoarea tranşei anterioare de prefinanţare primite
– a treia tranşă de prefinanţare, va fi de maximum 4% din valoarea totală eligibilă a proiectului şi va fi acordată acestor beneficiari numai după autorizarea cheltuielilor efectuate în valoare de minimum 60% din valoarea cumulată a tranşelor anterioare de prefinanţare primite.
Pe lângă aceste prevederi se mai precizează faptul că sumele acordate cu titlu de prefinanţare se vor recupera prin deducerea din fiecare cerere de rambursare intermediară solicitată a unui procent de 35% din valoarea cheltuielilor eligibile ale beneficiarilor / partenerilor care au primit prefinanţare, validate de AMPOSDRU/OIPOSDRU, (excluzând valoarea TVA), cu excepţia cererii de rambursare corespunzător căreia cuantumul de prefinanţare rămasă de recuperat reprezintă mai puţin 35% din aceasta şi a ultimei cereri de rambursare intermediară.
Această modificare legislativă, survenită prin cele două ordine de ministru, s-a dovedit a fi necesară în condiţiile în care prefinanţarea acordată iniţial, în procent de 30%-40%, nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient de cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate în proiecte, pentru a permite derularea unui flux financiar coerent al sumelor primite în acest scop de la Uniunea Europeană.
Reducerea prefinanţării va avea ca impact creşterea dificultăţilor de implementare a proiectului, datorită necesităţii atragerii unor surse suplimentare de finanţare pe termen scurt, în special în cadrul proiectelor complexe, care nu vor putea folosi ca soluţie creşterea numărului cererilor de plată depuse. Această măsură va încetini accesarea fondurilor şi va creşte uşor birocraţia. Cu toate acestea, deşi pe termen scurt va pune probleme de lichiditate, pe termen lung va conduce la mai multă rigoare în implementare.
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…