Arhiva pentru eticheta: europene

Beneficiarii proiectelor POSDRU rasufla usurati

În urma auditului de la finalul lunii noiembrie, Comisia Europeană – DG Ocupare, afaceri sociale şi incluziune a transmis o scrisoare Guvernului României în care se menţionează că auditorii de la DG Ocupare au observat îmbunatăţiri semnificative, atât la nivelul AM POSDRU, cât şi la nivelul Autorităţii de Certificare şi Plată, dar încă este prea devreme a se pronunţa asupra eficacităţii managementului, datorită numărului mic de cereri de rambursare verificate pe baza noilor proceduri, implementate în acest an, o nouă misiune de audit urmând a fi programată în primul trimestru al anului 2013.

Ministerul Afacerilor Europene si managementul fondurilor nerambursabile – III

Aşa cum am precizat în articolul precedent, de această dată vom prezenta căror ministere şi organisme intermediare le sunt atribuite gestionarea Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), Programului Operaţional Sectorial de Transport (POS T) şi Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA).

Scoala de antreprenoriat in economie sociala

Institutul de Economie Socială (IES) lansează prima ediţie a Şcolii de antreprenoriat în economia socială în cadrul programului PROMETEUS, pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale. Prin intermediul acestui program, IES vine în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare ale organizaţiilor economiei sociale care doresc să lanseze sau să dezvolte întreprinderi sociale sau activităţi economice cu scop social.

Prefinantarea proiectelor

Din iulie 2011 s-a modificat plafonul de prefinanţare a proiectelor finanţate din fonduri europene, în baza ordinelor Ministrului Finanţelor nr. 2359, din 26 iulie 2011 şi nr. 2370, din 27 iulie 2011. Principalele prevederi cuprinse în aceste ordine se referă la reducerea procentului de prefinanţare acordată beneficiarilor.

Stadiul absorbtiei fondurilor structurale (IV)

Vă prezentăm situația unuia din cele mai importante programe din România, finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi anume Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Programul Naţional de Dezvoltare Rurală beneficiază, în perioada 2007-2013, de aproximativ 7.5 miliarde de euro, împărţiți pe cele trei axe prioritare ale programului.

Udrea l-a prins pe Ostaficiuc cu mata in sac

Un control efectuat de Ministerul Dezvoltării Regionale privind modul în care au fost utilizaţi banii europeni pentru investiţii a descoperit în Timiş nereguli la trei lucrări. În toate cazurile beneficiar este Consiliul Judeţean, iar suma care trebuie returnată se ridică la valoarea de 13,5 milioane de lei. Principalul vinovat pentru aceste nereguli este firma de proiectare Romair, susţin constructorii.

Finantari nerambursabile pentru afaceri din pescuit

Prin Acţiunea 2.1.2. din cadrul axei prioritare 2 a Programului Operaţional pentru Pescuit prin care se alocă fonduri pentru creșterea producţiei prin extinderea sau modernizărea exploataţiilor piscicole existente fiecare proiect depus până în 30 noiembrie 2011 (procesul de depunere este „continuu”) poate beneficia de o alocare financiară nerambursabilă de cel mult trei milioane de euro.

Finantarea cercetarii pentru IMM-uri

Încă este deschis apelul de proiecte dedicate întreprinderilor pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate. indiferent de forma juridică a acesteia, fie că sunt mari, mijlocii, sau microîntreprinderi, având drept obiective ridicarea nivelului tehnologic și promovarea transferului tehnologic către întreprinderi, prin dezvoltarea de parteneriate între acestea și universităţi/institute de cercetare-dezvoltare.

Catalin Tiuch: „A fost un proiect lung, incheiat cu rezultate extraordinare”

Marţi şi miercuri, la Timişoara are loc o vizită de studiu la sfârşitul proiectului „People”, cofinanţat prin Programul de cooperare interregională INTERREG IV C. „People”, proiect ce a pornit în 2008, a vizat spijinirea eforturilor depuse la nivel regional pentru a răspunde la schimbările demografice şi de structură din cadrul societăţii.

„Beneficiile programelor de formare profesionale se vor vedea in timp”

Vasile Ruşeţ, managerul Departamentului de Educaţie Permanentă al Universităţii Politehnica Timişoara, lucrează de peste zece ani cu fonduri euroepene. Experienţa acumulată în acest interval îi permite să explice, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să ai acces la bani europeni, ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi ce reguli trebuie să urmezi.

Top