Stadiul absorbtiei fondurilor structurale (IV)

Vă prezentăm situația unuia din cele mai importante programe din România, finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi anume Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală beneficiază, în perioada 2007-2013, de aproximativ 7.5 miliarde de euro, împărţiți pe cele trei axe prioritare ale programului astfel: Axa 1 – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier: 45% – 3,25 miliarde euro; Axa 2 – Gospodărirea terenurilor agricole şi forestiere: 25% – 1,8 miliarde euro; Axa 3 – Îmbunătăţirea calitãţii vieţii în mediul rural: 30% – 2,12 miliarde euro.
În ceea ce priveşte alocarea financiară pentru fiecare măsură din cadrul axelor PNDR, cele mai mari alocări sunt pe Măsura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale: 1,54 miliarde de euro (20,6%), urmată de Măsura 123- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere: 1,07 miliarde de euro (14,3%), Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole; 991 milioane de euro, Măsura 211 – Sprijin pentru Zona Montană Defavorizată: 798 milioane de euro (10,6%). Cei mai puţini bani merg spre Axa LEADER, mai exact în cadrul Măsurii 421 – Implementarea proiectelor de cooperare: 4,7 milioane de euro (0,06%).
La data de 22 decembrie 2011, conform comunicatelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, autoritate de management pentru PNDR, au fost depuse un număr de 95.537 proiecte care totalizau peste 15 miliarde euro. Din totalul acestor proiecte, au fost selectate 48.073 proiecte, cu o valoare de peste 4,5 miliarde euro. Proiectele contractate (finanţate) totalizează 46.208 proiecte, cu o valoare de circa 4,2 miliarde euro (4.158.622.655 euro). Până la cea dată, au fost efectuate plăţi în valoare de 3,25 miliarde euro (43,3% din alocarea financiară 2007-2013). Acest procent este cel mai ridicat de până acum, PNDR fiind programul unde s-a înregistrat cea mai crescută rată de absorbţie a fondurilor, precum şi sistemul cel mai eficient de plăţi către beneficiari.
Cele mai multe proiecte depuse – 63.358 şi selectate – 34.512 au fost înregistrate în cadrul Măsurii 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, plăţile efectuate către beneficiari totalizând 66,5 milioane de euro. Urmează apoi un număr semnificativ de proiecte depuse – 10.843 şi selectate – 5.708 şi în cadrul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri, plăţile către beneficiari fiind de 3,5 milioane euro. De cealaltă parte, cel mai mic număr de proiecte depuse a fost înregistrat în cadrul Măsurii 142 – Înfiinţarea grupurilor de producători, 33 proiecte şi Măsurii 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole, 30 proiecte.
Pentru a menţine acelaşi nivel ridicat de absorbţie a fondurilor şi datorită faptului că anumite fonduri nu au fost cheltuite deoarece nu a fost o cerere mare de proiecte pe anumite măsuri, autoritatea de management pentru PNDR a făcut o cerere de realocare a anumitor fonduri pe măsurile unde cererea de depunere de proiecte a depăşit alocarea financiară, fiind epuizate astfel fondurile. Această cerere a fost aprobată, astfel că ne putem aştepta la o creştere a gradului de absorbţie în următorii ani rămaşi până în 2013.
Alocarea financiară din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru 2012 este de 1,41 miliarde de euro, pentru acest an fiind programate 15 sesiuni de depunere de proiecte.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago