Patru zile libere la români din grija răposatului guvern Ungureanu. E și normal. Mai multă pagubă s-ar face dacă angajatorul și-ar fi adus luni la muncă niște oameni mahmuri de-atâta relaxare în weekend și cu gândul la ziua liberă de după, 1 Mai muncitoresc.
Numai curentul la „espresoarele” instalate în birourile bugetarilor ar fi făcut o gaură importantă în finanțele statului, astfel că, înainte de plecare, premierul Ungureanu a dat de la el, să aibă și românul o bucurie ceva mai lungă înainte de alegeri. Bun, zilele libere le avem. Râmâne de văzut ce facem cu ele. Bucureștenii bazați financiar au luat drumul stabilimentelor montane dintre Brașov și Ploiești, iar cei mai cu arici la buzunar au dat bice spre stațiunile de pe litoralul bulgăresc sau românesc.
Tot mai rămân însă vreo câteva milioane de români ce-și rup din fund o sută de lei pentru o tradițională ieșire la iarbă verde, să le-arate copiilor ce bine se trăia pe vremea lui Ceaușescu după ce se termina defilarea. Acum, în vreme de austeritate, cu o sută de lei îți poți lua fix trei caserole de mici, câteva pâini, un borcan de muștar, două-trei butelii de suc, patru sticle de bere populară la doi litri, o băutură spirtoasă și-un sac de cărbuni pentru grătar. Puțină muzică cu Guță la sistemul audio al mașinii și distracția e garantată pentru cei mai mulți dintre români. Nici furând de la locul de muncă nu s-ar simți românul mai relaxat precum la iarba verde așternută pe firul unei ape de fiecare dintre guvernele de până acum.
A trebuit să vină Băsescu și ai lui să ne racordeze la Europa printr-o lege a picnicului și să ne spună unde n-avem voie să facem focul și unde să nu aruncăm peturile goale de bere. Dar numai să ne racordeze printr-o lege, căci infrastructura despre care se vorbește în acea lege lipsește cu desăvârșire. Teoretic, se vor da amenzi dacă faci focul în locuri neamenajate, dar locuri amenajate nu sunt.
Primăria Timișoara se spală pe mâini, spunând că terenul de la Pădurea Verde nu este în proprietatea sa, ca să instaleze cuptoarele de barbecue, iar pe malurile Timișului mai degrabă veți vedea mistreți și căprioare, decât grătare oficiale sau containere de gunoi. Ce va aduce nou această lege a picnicului? Mai nimic. Eventual, un cadrul legislativ nou-nouț pentru ca polițiștii locali să rupă chitanțe de amenzi, dând tâmp din cap dacă-i întrebi unde ni se oferă oportunitatea de a face picnic conform legii. În rest, pentru a nu da foc la păduri, pentru a nu otrăvi râurile ori pentru a nu lăsa munți de gunoaie în buna datină românească existau și până acum capitole de lege cu obligații și sancțiuni cu care organul de ordine publică putea face disciplină în țara asta.
În 1993 am avut primul șoc să observ că un lac de munte din Germania nu este la fel cu unul din România. Acolo, ca să te scalzi în ceva lăsat de natură, trebuia să plătești bilet de intrare la ștrand cu ieșire la apă de câțiva zeci de metri din atâția kilometri de ocol al lacului. Loc de făcut grătare? Da, pe lângă restaurantul de pe lângă strandul cu pricina, nu unde ne-ar făta nouă mintea după o baie strașnică.
Or fi neamul german și civilizația europeană motor de progres cu atâtea reguli în arta picnicului, dar nu pot să nu recunosc că dacă e să regret ceva din regimul comunisto-muncitoresc este tocmai accesul liber în natura sălbatică. Dacă am ști să ne bucurăm decent de iarba verde de 1 mai, fără să lăsăm tone de mizerii și fără să facem focul pe pământ, ci într-un grătar suspendat, nu văd ce-ar fi rău să te bucuri de intimitate într-o poieniță, departe de amestecul de manele și hăhăituri umane generat într-un loc special amenajat pentru picnic.
Vom ajunge pe viitor să plecăm în Republica Moldova, precum ne vizitează prințul Charles în Transilvania, ca să ne bucurăm de izolare luminișul unei păduri. Stați liniștiți, nu e cazul încă. În tot răul din România e și-un bine. Legile la noi se dau ca să ne aliniem la Europa, dar nu vor putea fi aplicate pentru că nu suntem pregătiți să le aplicăm. Ca și reglementările cu asomarea la tăiatul porcului.
O face cineva în propria bătătură? Firește că nu. Ba chiar măsura cu pricina este luată la bășcălie în reclamele la berea ieftină. Doar nu credeați că vreun guvern, indiferent cum s-o chema el, va da în an electoral atâtea zile libere ca să-și amendeze poporul! Ce primar ar fi inconștient să-și trimită potera la amendat alegători cu câteva săptămâni înainte de alegeri? Firește, primarul neales.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…