Spre deosebire de igienizarea profesională, care se realizează doar în cabinetul stomatologic, igienizarea personală se face individual, acasă, de către fiecare dintre noi.
Igienizarea personală constă într-un periaj corect efectuat de minimum două ori pe zi (dimineața și seara). Acesta trebuie să fie însoțit și de mijloace auxiliare de igienizare cum ar fi: ața dentară, periuțele interdentare și apa de gură.
Periajul nu este greu, necesită doar puțină răbdare și îndemânare. La început periajul corect necesită puțin exercițiu, dar odată învățat acesta intră în rutina zilnică. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi pentru realizarea unui periaj dentar corect:
– periați separat dinții de sus față de cei de jos
– înclinați periuta la 45 de grade față de gingie și faceți mișcări rotative din partea de sus către partea de jos
– încercați să periați grupuri de dinți (dacă nu fiecare în parte) cu o mișcare de sus în jos de cinci ori pe fiecare
– periați măselele într-o mișcare ritmică din față în spate
– treceți la partea interioară a dinților, unde periuța va fi manevrată în poziție vertical
– nu uitați să curățați limba, obrajii și cerul gurii pentru a elimina bacteriile depuse acolo
– nu apăsați foarte tare, pentru a nu afecta smalțul și gingiile
Pe lângă periajul dentar, care este esențial, există și anumite mijloace auxiliare de curățare. Vă prezentăm în continuare cele mai des utilizate:
– Ața dentară ajută la îndepărtarea particulelor greu accesibile dintre dinți care, combinate cu bacteriile, pot cauza placă și tartru. Este cea mai bună protecție, alături de periajul zilnic, împotriva cariilor, bolilor gingiei și a respirației urât mirositoare. Ața dentară trebuie utilizată zilnic.
– Apa de gură este un antiseptic care previne apariția cariilor, a gingivitei și a respirației urât mirositoare (halitoză), prin îndepărtarea plăcii bacteriene. Nu înlocuiește periuța de dinți sau ața dentară. Apele de gură pot fi folosite atât în prevenție, cât și în tratament.
– Periuțele interdentare se folosesc pentru igienizarea spațiului interdentar. Aproximativ 40% din suprafețele dentare se află în spațiul interdentar, fiind greu accesibile în cursul periajului dentar. Prin igienizarea spațiului interdentar se reduc substanțial riscul carios, necesitatea tratamentelor aferente și posibilitatea instalării inflamației gingivale și osoase în jurul dinților respectivi.
Sunt și situații în care există un contact între dinții adiacenți, dar în zona cervicală se formează un spațiu mai larg, asociat cu o papilă interdentară absentă sau atrofiată. În asemenea cazuri se recomandă curățarea zonei cu periuța interdentară. Determinarea formei și dimensiunii optime a periuței interdentare se face de către medicul dentist sau igienistul dentar, întrucât spațiile interdentare variază individual și se pot modifica substanțial în prezenta afecțiunilor gingivale.
E bine să reținem că periajul trebuie făcut dimineața, înainte de a mânca sau bea orice, deoarece saliva este de consistență mai vâscoasă în timpul nopții și se depune o peliculă extrem de lipicioasă pe dinte de care aderă orice am ingera, periajul ulterior nereușind să îndepărteze decât parțial aceste depuneri, iar seara trebuie să fie ultimul lucru înainte de culcare întrucât orice am mânca apoi rămâne ca resturi în cavitatea bucală și fermentează în timpul nopții, determinând un mediu acid propice formării cariilor și depunerilor de tartru.
Periajul se poate realiza cu o periuță manuală sau cu o periuță electrică. Periuțele de dinți recomandate sunt în general cele cu peri din plastic, având vârful rotunjt, de consistență medie, cu indicator de uzură, care trebuie înlocuite cam o dată la trei-patru luni. Peria electrică curăță bine dinții, mai ales în zonele dintre dinți, aceasta fiind recomandată a fi utilizată de copii, pacienti cu tratament ortodontic sau cu risc crescut de apariție a cariilor dentare sau boală parodontală.
Igienizarea personală trebuie completată o dată la trei – șase luni de o ședință de igienizare făcută în cabinet, adică detartraj si periaj al depozitelor care nu se pot îndepărta doar cu periuța dentară. Este cea mai bună metodă de a preveni gingivita și boala parodontală.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…