Sprijin pentru folosirea noilor tehnologii de informare si comunicare (TIC)

S-a deschis al șaselea apel în cadrul Programului cadru pentru competitivitate și inovare (CIP) prin care se urmăreşte sprijinirea activităților inovatoare, oferirea de asistență pentru afaceri la nivelul regiunilor, facilitarea accesului la finanțare precum și stimularea competitivității prin dezvoltarea tehnologiei informației de către cetățeni, administrația publică și mediul de afaceri și care are în compunență trei mari sub-programe, și anume: inovație și anteprenoriat (EIP), sprijinire a politicii în materie de tehnologie a informației și a comunicațiilor ( TIC- PSP), energie inteligentă (IEE).

Beneficiarii eligibili sunt administraţiile centrale, autorităţile locale şi regionale, universităţile, centrele de cercetare și IMM-urile.

Bugetul CIP este de 3.621 milioane euro, alocat prin Fondul European de Investiții. În cadrul Programului cadru pentru competitivitate și inovație – Sprijin pentru folosirea noilor tehnologii de informare și comunicare (TIC) depunerea proiectelor s-a deschis la data de 3 februarie 2012 și se va închide în data de 15 mai 2012. Scopul acestei componente CIP este întărirea pieței interne și dezvoltarea unui spațiu european unic în care încurajarea inovării duce la crearea unei societăți informaționale inclusive și la o dezvoltare eficace a domeniilor de interes public.

Totalul fondurilor disponibile de 127.000.000 euro a fost împărțit în opt mari domenii de intervenție. Relevante sunt cinci domenii de intervenție: biblioteci digitale, cu un buget de 25.000.000 euro; web multilingvistic – 14.000.000 euro; informații pentru sectorul public – 9.500.000 euro; evoluția internetului și securitate – 6.000.000 euro; accesul la inovație, experianța utilizatorilor și laboratoare mobile – 4.000.000 euro.

Au fost identificate patru tipuri de instrumente: proiecte pilot de tip A pentru care este necesară participarea a minimum șase entități legale pentru ușurarea dezvoltării de inițiative în cadrul statelor membre Uniunii Europene sau a statelor asociate. În cadrul acestui tip de proiect valoarea maximă de rambursare este de 50%, iar durata maximă a proiectului se poate întinde până la 36 de luni. Proiecte pilot de tip B unde este necesar crearea unui parteneriat între patru entități legale independente din patru state membre sau state asociate ce vizează diseminarea serviciilor inovative precum și diseminarea produselor din domenii.

Durata de implementare poate fi cuprinsă între 24 și 36 de luni, iar maximul de rambursare pentru cheltuielile eligibile este de 50%. La „Rețele de Bune Practici”, unde valoarea maximă de rambursare este de 80%, este necesar ca minimum șapte entități legale independente din șapte state membre Uniunii Europene sau state asociate să realizeze un parteneriat în vederea evidențierii unei probleme comune privind căile de implementare a soluțiilor TIC. La „Rețele tematice”, în care șapte entități legale independente din șapte state membre ale Uniunii Europene sau state asociate prezintă proiecte pentru perioada de tranziție, până în 2011, durata de implementare este de 18 până la 36 de luni.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

3 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

3 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

4 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

4 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

5 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

5 ore ago