Categories: Economic

Strainii cumpara inca terenuri in Timis

Anul trecut, străinii care au cumpărat terenuri arabile în judeţul Timiş au scos din circuitul agricol circa 800 de hectare din totalul celor aproape 42.000 de hectare pe care le deţin. Potrivit autorităților din Timiș, scopul acestora e dezvoltarea unor afaceri imobiliare.

Italienii conduc în topul străinilor care dețin terenuri în Timiș, cu 135 de proprietari. Ei sunt urmaţi de nemți – 135, americani – 10, spanioli – 9, belgieni – 8 și austrieci – 7. „Suprafaţa scoasă din circuitul agricol în anul 2011 a fost de 7,86 milioane de metri pătrați. Remarcăm, însă, faptul că suprafaţa terenurilor agricole nelucrate s-au redus la aproape jumătate anul trecut faţă de cel precedent. Nu am dat amenzi pentru terenurile rămase în pârloagă”, spune Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Printre comunele timişene cu cea mai mare suprafaţă arendată, vândută sau concesionată cetăţenilor străini se aflau Dudeştii Vechi, lângă frontiera cu Ungaria (peste 9.000 de hectare), Banloc (peste 6.000 de hectare), Ciacova (aproape 5.700 de hectare), Denta (2.700 de hectare), Bara (2.300 de hectare) sau Moraviţa (1.700 de hectare).

Interesul sporit al străinilor pentru terenurile arabile din România este generat nu atât de mult pentru dezvoltarea zootehniei sau a culturilor agrare, cât mai ales de preţul scăzut al hectarului, cuprins între 1.500 şi 2.000 de euro, cel mult 4.000 – 5.000 de euro pentru suprafeţele situate în clasa I de calitate. În restul UE, un hectar poate ajunge să coste și 15.000 de euro.

În ultimii trei ani, 40% din investiţiile străine s-au realizat în agricultură şi în cumpărarea de terenuri, acestea fiind considerate cele mai sigure. Suprafaţa arabilă a judeţului este de peste 530.000 de hectare, iar cea agricolă de aproape 800.00ha, aproximativ 119.000 ha de păduri şi 15.774 ha de ape.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

11 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

12 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

14 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

15 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

17 ore ago