Geo este primul câine-ghid instruit special pentru ghidarea nevăzătorilor, din cei 1.500 de câini-ghid donați de un centrul italian de pregătire. Patrupedul se antrenează, în această perioadă, în Italia, împreună cu stăpânul lui, un profesor de la Liceul special „Iris ”din Timișoara. Labradorul de aproape doi ani a fost crescut în așa fel încât să devină ajutorul tânărului său stăpân.
Acum trei ani, cluburile Lions „Timișoara” și „Gioachino Murat”, din Bari, au inițiat acest proiect care vrea să le acorde orbilor din România câte un câine ghid. Geo este primul patruped antrenat în acest scop și a devenit, în timp, „ochii” lui Constantin Cristache , profesor nevăzător la Liceul „Iris” din Timișoara.
Geo a fost crescut timp de un an de o familie de voluntari, care l-au obișnuit cu mediul familiar și cu societatea. Când a împlinit un an, Geo a fost preluat de Centrul Lions de Pregătire a Câinilor Ghid din Limbiate, Italia, și în următoarele șase luni a fost dresat ca să ghideze nevăzătorii. Apoi i-a fost prezentat profesorului timișorean, alături de care învață să comunice, sub supravegherea unui instructor.
„Câinele este prietenul nedespărțit al lui Costi. Cei doi se înțeleg de minune. În aceste zile, cei doi se antrenează împreună pentru a se obișnui unul cu celălalt și mai ales pentru ca stăpânul lui să știe cât mai bine să-l folosească”, spune Corneliu Vaida, inițiatorul român al proiectului.
Geo execută 30 de comenzi, de la obișnuitele „șezi” sau „culcat”, până la cele specifice pentru căutare-ghidare: „trepte”, „zebra”, „tramvai”, „intră”, „ieși”, „traversează” etc. Când i se spune „trepte”, Geo își ghidează stăpânul către scări și se așează cu labele din față pe prima treaptă, ca să îi semnalizeze unde încep acestea. La comanda „zebra”, câinele își duce stăpânul la trecerea de pietoni. Odată ajuns, se oprește și cercetează. E momentul în care Costi simte cu piciorul stang bordura. Între timp, dacă mașinile circulă sau dacă semaforul e pe culoarea roșie, Geo nu traversează nici dacă stăpânul i-o cere. Câinele a învățat să depisteze și obstacolele, dar și să-și ajute stăpânul să urce și să coboare în și din mijloacele de transport în comun. Ba mai mult, îi găsește și loc liber pe scaun!
În România sunt, oficial, 50.000 de nevăzători și alte 40.000 de persoane cu grave deficiențe de vedere. Prin proiectul Lions, unii dintre aceștia vor primi câini ghizi. Geo este primul din cei 1.500 de câini-ghid donați de centrul Italian de pregătire.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…