Când avea nevoie de-un prim-ministru, Uniunea Social Liberală a dat iama în ocolul cu trădători al PD-L și și-a făcut majoritate parlamentară. Și Victor Ponta a ajuns premier. Când postul i-a fost în pericol pe motiv de plagiat, USL n-a stat mult pe gânduri și a schimbat componența comisiei de etică de la Ministerul Educației. Iar dacă n-a fost de ajuns, a dat de pământ și cu comisia de atestare a diplomelor, să n-aibă „Cârlanul” nicio emoție.
Firesc era ca, după două luni de la descălecare, USL să-și dorească să aibă un președinte la Senat și unul la Cameră. Zis și făcut, fără să mai aibă importanță dacă Constituția aia proastă cum e, făcută pe vremea pușcăriașului Năstase A., le permite măcar în cazul Senatului să facă aceste schimbări în lipsa retragerii sprjinului politic al grupului care a propus președintele. Totul se putea bloca însă prin manevrarea de către „dușman” a Monitorului Oficial, iar ca aceasta să nu fie o piedică, instituția cu pricina a trecut la guvern cât ai zice Ponta.
Și ca să guverneze cu 87% în parlament, că 60 de procente nu le-ar mai ajunge, useliștii ar putea forța din nou legea uninominalului pur. Dar pentru că la lege zice că nu e voie să schimbi regulile jocului cu șase luni înainte de alegeri, noua stăpânire social-liberală ce mai are de făcut decât să amâne alegerile generale pentru februarie anul viitor, după ce până mai ieri se tatuau pe bicepși cu sloganul „Alegeri anticipate”?
Apoi, USL și-a mai zis că vrea să aibă și-un președinte de republică, post ce-i vine ca o mănușă liderului liberal Crin Antonescu. Pentru asta trebuiau modificări legislative care să blocheze intervenția moșilor ălora de la Curtea Constituțională atunci când o fi să fie zburat Băse. Dar, ca să faci neperturbat astfel de modificări, șeful de la Avocatul Poporului trebuia numaidecât să dispară, ca nu cumva să atace la CCR ordonanțele cu care noua putere USL își pregătea eșafodajul legislativ. Complicat, nu?
Deloc. Nimic nu este complicat dacă vrei ceva cu adevărat și ai puterea pe mușchiul tău. Cu Curtea Constituțională pusă pe butuci, cu președinții de camere nou-nouți, cu Avocat al Poporului uns din tabăra PSD, social-liberalii nu mai au decât să se bucure de legea referendumului modificată propice pentru suspendarea lui Traian Băsescu până în alegerile din toamnă.
Sincer să fiu, debarcarea „Buldogului”, așa ilegală cum e ea după regulamentul Senatului, căderea Robertei, așa precipitată cum a fost făcută în Cameră, nu sunt mai mult decât o banală pagubă-n ciuperci. La ce mânării a făcut duduia cu număratul voturilor și alte aroganțe procedurale, schimbarea îți dă chiar un sentiment de confort dacă n-ai ști cu ce berbec a fost înlocuită. Mai nasol este că toate aceste mișcări îți dau senzația că USL ar fi făcut orice, dar absolut orice, legal sau ilegal, pentru a-și atinge scopul.
Dacă, zilele următoare, Crin Antonescu are nevoie de Institutul de Meteorologie în subordinea Senatului, să știe în ce zi însorită să descindă la Cotroceni, sunt absolut convins că treaba se va rezolva. Un cal de i-ar trebui lui Crin Antonescu… Da, un cal pentru ceremonia de învestitură călare, n-ar fi nicio problemă să fie naționalizat vreun manej privat din zona Bucureștiului. Iar dacă nu există lege pentru asta, senatorii din subordine ar da-o în numai 17 minute. Orice lege ar avea nevoie noua orânduire, numai de creștere economică să nu fie, va putea fi modificată de parlamentari cu maximă operativitate, în numele democrației și poporului care i-a trimis acolo.
Nu m-ar mira nici să se decidă după scrutinul din toamnă trecerea societății civile în responsabilitatea Institutului Cultural Român, aflat deja sub pulpana Parlamentului României. Cu tot cu mass-media căreia i-ar putea trece prin cap să nu le mai acorde noilor guvernanți fireasca perioadă de grație de patru ani și jumătate. Mai trist e că încep să se adeverească bancurile. Ia să-l întrebe cineva pe Crin Antonescu ce funcție va deține în țara asta! Care-o vrea el! Aia o va deține!
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…