Categories: Zâmbete amare

Flacara sau lumanarea democratiei lui Basescu?

Rar poți vedea atâta ipocrizie câtă pot devoala așa-zisele asociații și organizații civice care stau în spatele lui Traian Băsescu și îi poartă acestuia prin țară „flacăra a democrației”. Nu mai intru în amănunte vizavi de legătura lui Băsescu cu democrația; similară probabil cu legătura lui Ceaușescu cu drepturile omului. Dar să propagi democrația îndemnând lumea să nu vină la vot e culmea tupeului și a ipocriziei absolute.

Democrația înseamnă, în primul rând, proces electoral. Înseamnă dreptul de-a alege. A boicota un proces electoral pentru ca o persoană, fie ea și Traian Băsescu, să rămână la putere pe motiv de „masă verde”, nu înseamnă nici pe departe democrație. Mai degrabă această flacără e o lumânare pe care Băsescu a aprins-o de multă vreme la capul democrației din România.

Nu-i mai puțin adevărat că și actuala Putere face pași extrem de rapizi și deciși pentru reabilitarea președintelui suspendat. Prin comportamentul arogant, prin sfidare, prin aplicarea legilor după bunul plac, liderii USL vor cu dinadinsul să-l imite pe Băsescu. Or, românii i-au rejectat pe Băsescu și PD-L tocmai din cauza acestui comportament sfidător și arogant. Ca o paranteză, nu vi se pare că liberalul Ghișe seamănă al naibii de bine cu Alin Popoviciu în zilele lui bune, ca nesimțire și aroganță?

Nu mai vorbesc aici de greșeala tactică, de un infantilism teribil, de-a provoca un referendum la mijlocul verii, când oamenilor numai de secții de votare nu le arde. Oricum, prin tot ceea ce au făcut liderii USL, au „reușit” să-l ridice în câteva săptămâni pe Traian Băsescu de la cota de încredere de 10%, până undeva între 25% și 30%.

Ce-i drept, pentru revenirea în sondaje a lui Băsescu a contat mult absența din campania electorală a „celui mai bun ministru din Guvernul Boc”. Așa cum a fost evaluată Elena Udrea chiar de președintele suspendat. Altfel, mare specialist la „reevaluări”, caz concret Gabriel Oprea „Generalul Izmană”. Băsescu s-a ferit să apară și alături de Anastase, Ritzi și alte personaje pe care le-a creat și format în timp. Și asta tot ipocrizie se cheamă.

Și, atunci, ce trebuie să facă românii de referendum când are de ales – a câta oară? – între două rele? În primul rând să meargă la vot, indiferent de opțiunea pe care o au. Și dacă nu are nicio opțiune, să meargă să anuleze votul, dar să asigure prezența. Să decidă cei care au opțiune. Dar să decidă. Fiindcă ar fi anormal ca un plebiscit de o asemenea importanță să fie jucat la „masa verde”. Ca în liga lui Mitică. Așa cum doresc purtătorii lumânării democrației ai lui Traian Băsescu. Și iar nu vorbesc aici de legitimitatea unui președinte, împotriva căruia au votat 65-70% din alegători, dar s-a prevalat de absenteism.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago