Categories: InvatamantUltima ora

Batalia pe liceul din Faget: un traseist politic va fi numit director

Și-a schimbat de cinci ori culoarea politică în ultimii ani și, de fiecare dată, a „votat” numai cu puterea. Acum, va fi numit director la liceul din Făget de unde a fost dat afară în 2009, chiar de Ecaterina Andronescu. Victor Birău, profesor de fizică la Liceul „Calderon” din Timişoara, e susținut puternic de organizația PSD Făget. Primarul PDL Marcel Avram speră ca ministrul Andronescu va interveni din nou.

Victor Birău este pe lista secretă a liberalului Cornel Petroman, inspector școlar general. El îl va înlocui în funcţie, la liceul din Făget, pe consilierul local PD-L Dumitru Tomoni. Birău şi-a început cariera politică în PAC. A trecut rapid la PNL şi apoi la PSD. În 2005 a intrat în fostul PD. Pentru a deveni director de liceu, în 2007, s-a întors în PNL. În 2008, după ce liberalii au plecat de la guvernare, s-a mutat, cu arme și bagaje, la PSD.

Înainte de a ajunge director de liceu, Birău a fost dascăl doar la şcoli cu clasele I-VIII, şi acolo numai cu jumătăţi de normă. Sandu Golcea l-a numit director la Făget, deși nu avusese niciodată o normă întreagă. La vremea respectivă, Birău preda pe câte o jumătate de normă, la Brăneşti, respectiv Curtea. În 2009, după mai multe sesizări ale părinţilor, primarul din Făget, Marcel Avram, l-a reclamat la Ministerul Educaţiei.

În urma controlului cerut de Ecaterina Andronescu, Birău a fost eliberat rapid din funcție. „Pe Victor Birău, care este un dascăl submediocru, l-am reclamat pentru o groază de ilegalităţi. Din cele opt puncte sesizate de noi atunci, echipa de control a ministerului a confirmat șapte. A fost găsit vinovat pentru fals şi uz de fals, transfer ilegal, pentru că ţinea consilii de administraţie fără cvorum şi pentru management defectuos. Acum vor să ni-l aducă din nou pe cap, doar pentru că îl susţine deputatul Covaci. Este o bătaie de joc”, afirmă Marcel Avram, primarul PD-L de Făget.

Edilul de Făget a luat deja legătura cu autorităţile de la Timişoara, pentru a împiedica numirea lui Victor Birău, dar degeaba. „Am fost şi la Titu Bojin, şi la conducerea inspectoratului. Am explicat peste tot cum stau treburile, dar se pare că nu s-a înţeles. Mi se pare nefiresc ca actualul director (n.r. Dumitru Tomoni) să fie înlocuit cu un neica nimeni. Ne vom adresa ministerului, sper ca doamna Andronescu să ne mai ajute o dată”, a mai spus Avram.

Deputatul PSD Dorel Covaci spune cu totul altceva. „Nu-l ţin în spate pe Victor Birău, a fost propunerea organizaţiei noastre şi cred că este cel mai potrivit pentru funcţia de director. Este un om competent. Birău va aduce performanţa şi va întări disciplina la Făget”, a declarat Covaci, fost primar al Făgetului. Liceul „Traian Vuia” a avut rezultate excelente la bacalureat în ultimii doi ani. În 2011, 94% din absolvenţii de clasa a XII-a din Făget au luat bacalaureatul. La prima sesiune din 2012 au promovat în prima sesiune 73% dintre elevi. (sursa foto: facebook.com)

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

11 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago