Categories: SocialUltima ora

Realitate dureroasa: mame care-si ucid pruncii

Opt din zece mame se simt triste după naştere, iar 10-15% din tinerele mămici suferă de depresie post-partum. Unele dintre ele ajung până într-acolo încât își omoară bebelușii. În timp ce literatura de specialitate se ferește să le numere pe acestea din urmă, în România, cazurile de acest gen s-au înmulțit în ultimii ani.

Acum câteva săptămâni, o tânără din județul Timiș și-a ucis fiica abia născută. Fetița a trăit doar câteva minute. Imediat după ce a adus pe lume bebelușul, Aurelia Regep l-a pus într-o pungă de plastic și a plecat să o arunce într-o fântână. Pe drum, micuța a murit asfixiată în pungă. Povestea, ruptă parcă dintr-un scenariu de coșmar, s-a petrecut la Cenad.

Aurelia Regep, o femeie de 34 de ani, fără prea multă școală, a născut singură, acasă. Când iubitul ei a venit de la serviciu, a găsit locuința răvășită și patul plin de sânge. Femeia dispăruse. Îngrijorat, omul a sunat la 112. Polițiștii au descoperit-o pe femeie departe de casă, lângă o fântână. A fost dusă de urgență la spital, unde i s-a acordat îngrijiri medicale. Apoi a fost arestată preventiv.

Matei Lupu, tatăl fetiței, nu înțelege de ce s-a ajuns aici. „Nu știu ce a fost în capul ei. Eu eram la muncă când s-a întâmplat totul”, spune bărbatul. Aurelia Regep nu este însă la primul gest inexplicabil. În 2001 a intrat în pușcărie pentru cinci ani, după ce și-a omorât în bătaie fiul de doi ani. Mai are un copil, care a fost abandonat în orfelinat.

În luna februarie, o femeie de 27 de ani, însărcinată, şi-a ucis bebeluşul în vârstă de şase luni, în locuinţa sa din Braşov. Când au intrat în casă, poliţiştii au găsit sânge peste tot şi copilul secţionat în mai multe bucăţi şi pus în pungi de plastic. La momentul respectiv, specialiștii au atras atenția că femeia traversa probabil o stare de depresie.

Și în cazul de la Cenad, psihiatrii spun că gestul criminal nu poate fi analizat decât în strictă relație cu nașterea. „De regulă, în astfel de cazuri se adună mai mulți factori: context familial și social, economic, de parteneriat, de sprijin și în primul rând de starea psihică din momentul respectiv. Starea psihică poate fi una pe fondul unei personalități impulsive, instabile emoțional. Și atunci mama, asumându-și cu dificultate un asemenea eveniment, nașterea unui copil, trece la un act impulsiv, fără deliberare. Totul se întâmplă în contextul psihologic și biologic al nașterii care implică o schimbare hormonală radical în corpul femeii”, explică psihiatrul Gabriela Zărie.

Specialistul mai spune că, în momentul nașterii, mama poate pierde contactul cu realitatea, ajunge la delir, iar copilul îi poate apărea drept personificarea răului. „Sunt cazuri în care mame care și-au ucis copiii nou-născuți susțin că au auzit voci care le-au cerut să facă asta. Fiecare caz își are particularitățile lui și e cu atât mai probabil să se întâmple unor femei care provin dintr-un mediu dificil, din familii cu carențe economice, educaționale etc.”, a mai adăugat psihiatrul.

Medicul Ioana Vârtosu, promotorul unei organizații care educă tinerele mame, explică faptul că în primele săptămâni după naștere femeia e copleșită de noile responsabilități. „Aici contează foarte mult sprijinul celor din jurul ei și psihicul ei anterior. Una din opt femei poate ajung și la depresia postaprtum cu anxietate, insomnii, tulburări psihice. Din păcate, la 0,5% din populație se declanșează, odată cu nașterea, psihoza postpartum, în care mama pierde contactul cu realitatea, trăiește într-un univers paralel, plin de deliruri și scenarii închipuite, dar în care se pune pe ea și copilul ei în pericol, putându-se răni sau chiar omorî”, a declarat Vârtosu.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

10 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

11 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

14 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

15 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

15 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

15 ore ago