Categories: Sfatul medicului

Si dintii de lapte trebuie ingrijiti!

Da, este adevărat că vor cădea într-o bună zi, dar primii dințișori joacă un rol important pentru masticare, vorbit și echilibrul maxilarului. Deci sunt motive pentru o supraveghere atentă a acestora.

Dinții de lapte au un rol important și în vorbire, și în masticație, iar dezvoltarea lor sănătoasă asigură o dezvoltare corectă a maxilarelor și a dinților permanenți. Această dantură de lapte se păstrează până la vârsta de 6-7 ani când erup primele măsele definitive.

În mod normal, erupția dinților de lapte începe la șase luni și se termină în jurul vârstei de trei ani. Dezvoltarea și apariția dinților diferă de la un copil la altul, astfel că există variații normale ale erupției dinților de lapte determinate de factori diferiți.

Pentru o dezvoltare sănătoasă și o formare corectă a dinților, cereți specialiștilor informații și nu contați pe faptul că dinții de lapte se schimbă și nu necesită îngrijire specială, pentru că dacă nu avem grijă de acești dinți de lapte, mai târziu vom avea mari neplăceri cu dinții permanenți. Sănătatea dinților permanenți este condiționată de integritatea dinților de lapte.

Dinții de lapte, ca și ceilalți, au rădăcini și nervi, sunt vii și sensibili la infecții. Această infecție riscă să contamineze și germenii dinților alăturați provocând chiar abcese. Este deci foarte important să ne ocupăm imediat de dinții de lapte cariați. Și, ca o metodă de prevenire, trebuie să evităm zahărul. De asemenea, trebuie să avem grija să nu lăsăm bebelușul să se obișnuiască să adoarmă cu biberonul de lapte sau apă îndulcită în gură.

Bineînțeles că și dinții temporari trebuie periați. Periajul se începe de la apariția primului dinte pe arcadă și se obișnuiește treptat copilul, întâi ca o joacă sau pur si simplu imitându-i pe părinți. De altfel, cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți, în consecință, arătați chiar și cel mai micuț punct negru dentistului: cu cât mai devreme este descoperită și cu cât mai repede este tratată o carie, cu atât este mai puțin neplăcut pentru bebeluș. Dacă dintele de lapte nu este tratat la timp, va trebui să fie extras și, în acest caz, dintele definitiv ar putea să iasă strâmb.

Este recomandabil să supravegheaţi copilul până la vârsta de şase ani când se spală pe dinţi, urmând aceste reguli:
• Utilizaţi o pastă de dinţi pentru copii, recomandată de medicul dentist, într-o cantitate cât un bob de mazăre. Supravegheaţi copilul să nu înghită pasta de dinţi.
• Utilizaţi o periuţă specială pentru copii, cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Înclinaţi periuţa pe linia gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
• Curăţaţi suprafeţele exterioare ale tuturor dinţilor. Înclinaţi periuţa pe linia gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
• Aşezaţi periuţa astfel încât perii să fie perpendiculari pe suprafaţa ocluzală a molarilor. Periaţi uşor înainte şi înapoi.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

5 minute ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

16 minute ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

3 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

5 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

5 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

8 ore ago