Categories: Sfatul medicului

Tratamentul cariei dentare simple

Poate îți spui: o carie, ce este mai banal? Răspunsul: nu este banal deloc! Caria dentară trebuie tratată cu maximă seriozitate și tratamentul ei trebuie considerat o prioritate. Cu cât mai devreme este depistată și cu cât mai devreme este tratată, cu atât mai bine. Dar, ce este caria dentară, care sunt cauzele și care este tratamentul?

Caria dentară este o boală ce se manifestă vizual printr-o „gaură” într-un dinte cauzată de placa bacteriană. Placa bacteriană este un depozit moale, alb gălbui, format din resturi alimentare și bacterii. Ea transformă zaharurile din alimente în acid, distrugând astfel smalțul dentar, iar apoi, trecând de smalț, afectează dentina.

Depistarea și diagnosticarea cariei se face la controalele de rutină la șase luni, în faza incipientă, prin inspectare directă sau cu ajutorul radiografiilor dentare. În faza avansată, pacientul acuză sensibilitate la rece și cald, dureri, miros neplăcut, sângerări ale gingiei, retenții de alimente, masticația si estetica fiind afectate mai mult sau mai puțin. Este importantă o diagnosticare precoce pentru un tratament cât mai bun. Din păcate însă, mâncărurile rafinate, igiena precară făcută în grabă și stresul cotidian sunt factori favorizanți și declanșatori ai cariei dentare.

Tratamentul cariei este făcut de către medicul dentist. În primul rând se va anestezia zona și se va izola dintele cu o membrană de cauciuc, diga, pentru a nu contamina dintele cu saliva (fapt care ar compromite în totalitate tratamentul) și pentru ca materialele cu care se lucrează să nu cadă în gură. După anestezie și izolare se va îndepărta tot țesutul cariat. Pentru a fi siguri că a fost îndepărtat tot țesutul afectat există substanțe numite indicatori de carie ce colorează zonele ce trebuie curățate. După curățare se va identifica culoarea și forma corectă a dintelui, se vor alege materialele și se va aplica compozitul, pe straturi, refăcând, încet – încet, dintele. Se ține cont de cromatica dintelui și de morfologia corectă a acestuia. La final se va finisa obturația și se va verifica rezultatul fie cu firul interdentar și cu o radiografie, fie direct vizual, în funcție de complexitate.

Rezultatul tratamentului va reda funcționalitatea dintelui, acesta devenind asimptomatic (nu doare, nu miroase, gingia nu sângerează) și protejând dintele, prelungind vitalitatea acestuia. Odată tratat, dintele trebuie întreținut, firul interdentar folosit corect și periajul făcut corespunzător. Datele din literatura de specialitate estimează durata de folosință a unei astfel de reconstituiri la 3-5 ani, în funcție de întreținerea ei, cu controale periodice (la fiecare 6 luni).

Dar, oricât de frumoasă poate fi făcută o plombă, nu uita că un dinte sănătos este mult mai frumos!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

6 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

6 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

7 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

9 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

9 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

9 ore ago