2014-2020: Posibile scenarii privind viitorul fondurilor europene

În conformitate cu prevederile Memorandumului „Aprobarea acţiunilor şi documentelor privind pregătirea accesării şi implementării fondurilor europene în perioada 2014-2020”, s-a constituit, la nivel naţional, Comitetul Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, denumit în continuare CIAP, organizat şi coordonat de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur).

CIAP are rol consultativ, fiind constituit pentru promovarea parteneriatului în elaborarea documentelor de programare aferente perioadei 2014-2020, respectiv a Acordului de Parteneriat şi a programelor subsecvente. De asemenea, are un rol important în pregătirea corespunzatoare a României pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care îi vor fi alocate în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020.

CIAP are 12 secțiuni/comitete consultative, din care 10 sunt comitete tematice (CCT), iar alte două sunt comitete reprezentative, pentru dezvoltare regională și, respectiv, pentru dimensiune teritorială. Atât comitetul interinstitutional, cât și comitetele consultative sunt formate din reprezentanți ai autorităților publice centrale, regionale și locale, iar 30% din totalul membrilor lor provin din mediul socio-economic, academic, al cercetarii științifice, precum și din societatea civilă.

CIAP îşi desfăşoară activitatea atât prin reuniuni în plen, cât şi pe secţiuni, prin reuniuni ale comitetelor consultative stabilite corespunzător domeniilor în dezbatere, cu asigurarea reprezentării echilibrate a instituţiilor centrale şi regionale, precum şi a partenerilor economici şi sociali.

La 19 iulie 2012, CIAP s-a reunit în formulă restrânsă, doar cu participarea reprezentanților principalelor instituții publice membre, în scopul discutării unor aspect organizatorice, iar ulterior au fost organizate ședințe ale tuturor comitetelor consultative.

Prima întâlnire a acestui Comitet, în formulă completă, a avut loc în data de 23 august, în care s-au stabilit coordonatele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
În cuvântul de deschidere, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care este şi preşedintele CIAP a reiterat că „este esențial să construim un sistem de management și control al fondurilor europene extrem de eficient, în care exigența și rigurozitatea să fie maxime”. Pornind de la experiența acumulată, structura instituțional creată va trebui să garanteze atât o reglementare unitară a activităților, cât și respectarea acestora. Ca și în alte ocazii, ministrul Leonard Orban a pledat pentru creșterea capacității administrative prin selectionarea unor experți cât mai competenți și prin asigurarea unui sistem de salarizare unitară și motivantă.

În cadrul întâlnirii au fost ridicate o serie de probleme privind viitorul fondurilor europene în România pentru perioada 2014-2020, probleme ce vor fi prezentate şi în câteva articole viitoare. Înainte de a elabora documentele de programare prevăzute de proiectele de regulamente, autorităţile române vor trebui să stabilească viziunea strategică de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung, dar cel puţin până în 2020, respectiv obiectivele ce se urmăresc a fi atinse, precum şi mijloacele necesare.

Obiectivele de dezvoltare ale României pentru perioada 2014-2020 trebuie să răspundă la cel puţin două cerinţe:
– Să contribuie la obiectivele de creştere inteligentă, durabilă şi incluzivă ale Uniunii Europene, în conformitate Strategia Europa 2020 și cu alte documente strategice la nivel european.
– Să răspundă nevoilor specifice de dezvoltare a României, plecând de la avantajele competitive care ar trebui promovate prin investiţiile naţionale, ale căror obiective globale şi priorităţi de dezvoltare să fie stabilite printr-o largă consultare a tuturor părţilor interesate.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

4 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

5 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

6 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

10 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

11 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

11 ore ago