Sâmbătă, de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Timişoarei şi ocrotitorul Banatului, catedrala mitropolitană din Timişoara îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram. Slujbele religioase au început vineri, când, după vecernie, procesiunea cu sfintele moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş a pornit în jurul catedralei.
Sfintele moaşte au fost depuse spre închinare. De la ora 22 urmează Utrenia. La miezul nopții se va oficia Sfânta Liturghie, apoi se va citi Acatistul sfântului, urmat de acatistele Sfintei Cruci și ale Maicii Domnului Panthanassa. Dimineața, la 6,30, are loc Sfinţirea Aghiazmei mici, iar o oră mai târziu, Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie arhierească. Seara se încheie de la ora 18 cu vecernia, urmată de Paraclisul Maicii Domnului și, din nou, Acatistul Sfântului Ierah Iosif cel Nou de la Partoş.
Duminică, programul continuă cu Utrenia de la ora 7, Sfânta Liturghie arhierească de la 9,30 și apoi vecernia, de la ora 18. Cu această ocazie vor fi reașezate în raclă sfintele moaște. De la ora 19 e programat un concert al corului catedralei.
Mii de bănăţeni sunt așteptați să se închine în fața ocrotitoruluI Banatului. Recunoscut din timpul vieţii ca mare făcător de minuni, Iosif (1568 – 1656) tămăduia bolnavii, epileptici, ologii şi ciungii, prin punerea mâinilor sale pe capetele suferinzilor. În vreme ce era mitropolitul Timişoarei, sfântul a reuşit să stingă prin rugăciuni un incendiu puternic, care nu a putut fi oprit de pompieri timp de o săptămână şi care mistuise aproape toată partea de vest a oraşului. Se spune că după trei zile de rugăciuni şi lacrimi neîntrerupte, Dumnezeu l-a ascultat, a trimis o ploaie puternică, ce a stins flăcările, iar în palmele mitropolitului era brăzdat semnul sfintei cruci, asemeni unei arsuri.
Ultimii trei ani şi i-a petrecut retras la mănăstirea de la Partoş, în judeţul Timiş, iar în momentul trecerii sale la cele veşnice, clopotele bisericii au început să bată singure. Pe drumul de aducere a moaştelor sale frumos mirositoare, s-au tămăduit zeci de bolnavi credincioşi. Imediat după ridicarea sufletului său la ceruri, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş a fost îngropat direct în pământ, fără sicriu, doar cu o cărămidă sub cap, după dorinţa sa, deoarece „din pământ a fost făcut şi în pământ va merge”.
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…