De câte ori am auzit această întrebare? De foarte multe ori, e primul lucru pe care vor să-l știe atât părinții copiilor cu astm bronșic, cât și adulții cu astm bronșic. Gândirea învechită cum că persoanele cu astm bronșic nu pot face sport este greșită, astăzi medicii încurajează pacienții cu astm bronșic să facă mișcare.
Pacienții cu astm bronșic prezintă o sensibilitate crescută a căilor respiratorii mici, a bronhiilor, care la contactul cu anumiți factori trigger se îngustează spastic. Când diametrul căilor respiratorii se îngustează, apar tusea, wheezingul sau respirația șuierătoare, dispneea sau respirația grea și senzația de presiune toracică (senzația de apăsare în piept). La majoritatea pacienților această îngustare a căilor respiratorii este reversibilă fie spontan, fie după administrarea de medicamente antiasmatice.
În urma unui studiu efectuat de University of Western Australia pe sportivii care au participat la ultimele cinci jocuri olimpice, se estimează că aproximativ 8% din atleticii olimpici prezintă astm bronșic. Acesta este, astfel, cea mai frecventă afecțiune cronică a sportivilor olimpici. Sportivii care fac atletism și au astm bronșic fac față mai bine competiției decât cei fără astm bronșic. Performanțele crescute ale sportivilor astmatici se presupune că se datorează faptului că aceștia, conștientizând că au o afecțiune, se antrenează mai mult.
Calitatea aerului inhalat poate fi un factor important în declanșarea astmului bronșic, dar nu are același efect vizavi de sportul practicat. De exemplu, vara, olimpicii care practică sporturi de rezistență sunt mai predispuși să facă astm bronșic, spre deosebire de patinatori si schiori care iarna sunt mai predispuși, din cauza inhalării aerului rece. Unii sportivi prezintă astm bronșic care necesită tratament de control (corticoizi inhalatori) în fiecare zi, pe când alții necesită doar bronhodilator de scurtă durată înainte de efectuarea sportului sau dacă apar simptome de astm.
Sporturile care ne pun în mișcare toracele și ne forțează să facem exerciții de respirație sunt indicate în astmul bronșic – înotul, jogging-ul, mersul pe bicicletă, gimnastica.
În concluzie, persoanele cu astm bronșic pot să practice sporturi și chiar să participe la competiții sportive. Nu trebuie să vă lăsați descurajați de faptul că aveți astm bronșic. Din contra, trebuie să luați tratamentul prescris de medic și să evitați factorii care declanșează crizele.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…