Cu doi lei cumperi doi litri de „suc de portocale” făcut din morcovi. Și asta, în cel mai bun caz. Sau poți alege sucul de „struguri”, în care acest fruct nici măcar nu este amintit pe etichetă. Piața băuturilor răcoritoare din România este profitabilă pentru producători, dar toxică pentru cumpărători. Aceștia nici măcar nu-și pot imagina că din sucul stors de la un grapefruit se pot face, industrial, 40 de litri de băutură răcoritoare.
Un specialist în domeniul băuturilor carbogazoase atrage atenția că jumătate din populația României cumpără sucuri ieftine. „Sunt oameni care nu au posibilități financiare și, din păcate, cumpără aceste sucuri pentru copii. Studiile noastre au arătat că 50% din români le iau copiilor aceste sucuri. La prețul unei băuturi de doi litri care se vinde cu doi lei, lichidul costă cel mult 60 de ani. Costă un leu pet-ul cu dop, etichetă și dioxid de carbon. Restul e câștig”, spune Doina Cărpinișan, inginer chimist.
Cele mai multe băuturi răcoritoare ieftine mint când vine vorba de conținutul de fruct. Unele notează ilegal că sucurile respective conțin portocale, lămâi sau kiwi. Normativul spune că se poate numi „băutură cu suc de fructe” acea răcotitoare care conține minimum 4% suc din fructele menționate. În cazul în care sucul propriu-zis de fructe este mai redus, denumirea corectă este „băutură cu aromă de fructe”.
Să luăm, de exemplu, Fanta Madness cu suc de struguri. Pe lista ingredientelor de pe etichetă nu scrie niciunde „struguri”. Băutura nu conține nici concentrat de struguri, nici must, nici suc măcar stors din boabe. Are totuși niște fructe: mere și hibiscus. Culoarea e dată de coloranții antociani. În rest, producătorul ne informează că a mai băgat în băutură „arome naturale”, fără să spună ce și, mai ales, în ce cantitate. Chiar și așa, băutura cu gust de struguri fără struguri rămâne una dintre cele mai corecte, măcar din punct de vedere al etichetei care explică ce are și ce nu rețeta folosită.
Brandul Caribe vinde băuturi răcoritoare „cu aromă” de portocale sau fructe de pădure, în compoziția cărora avem apă, CO2, acidifiant acid citric, îndulcitori (ciclamat de sodiu, zaharină, aspartam), conservant benzoat de sodiu, colorant caramel cu sulfit de amoniu și antocanine. Nu se știe care sunt fructele de pădure, pentru că pe etichetă acestea nu sunt menționate. Sucul cu aroma de portocale este, de fapt, o apă cu zeamă de morcovi (beta-caroten și beta-apo-carotenal), folosită pentru a da culoare băuturii care nici măcar n-a trecut pe lângă portocale.
Sucurile „Fructonic” de vișine promit „o senzație de neuitat”. Chiar așa și este, pentru că vișinele sunt făcute din… suc de morcovi. Pe spatele sticlei suntem avertizați că sucul „conține suc de fruct” și trebuie agitat înainte de a fi consumat. Băutura este făcută, de fapt, din suc de morcovi tratat chimic, cu mai mulți îndulcitori periculoși, aromă și 0,1% suc de vișine din concentrate.
Băuturile produse de European Drinks sunt sucuri de pere, grapefruit roz sau alte fructe. La un litru de astfel de băutură, avem suc de fructe propriu-zis abia patru mililitri, adică mai puțin de o linguriță. Băutura carbogazoază de grapefruit roz de la Frutti Fresh conține apă, zahăr, o linguriță de suc de grapefruit roz la fiecare litru, totul bazându-se pe concentrat de morcov și șofrănel. Altfel spus, dintr-un fruct de grapefruit, această fabrică produce 20 de sticle de suc a doi litri.
O adevărată bombă otrăvitoare, „Best Gama”, costă, 2,5 lei sticla de trei litri. În interior găsim „suc cu aromă de kiwi”. Rețeta e toxică: apă dedurizată, dioxid de carbon, acid citric, ciclamat de sodium, zaharină, maltodextrină, aspartam, stabilizatori gumă arabică, gumă de ester, coloranți tartrazină și albastru patent V plus conservant benzoat de sodium. La acestea se adaugă suc de kiwi 0,2%. Cu litere mărunte, părinții pot citi un avertisment: „Tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…