Categories: Sănătate

Protejati-va copiii de bolile infectioase, vaccinati-i!

Campania „Să protejăm împreună copilăria”, a Societății Române de Pediatrie, trage un semnal de alarmă asupra importanței imunizării împotriva bolilor infecțioase la începutul anului școlar. Anul trecut, numărul cazurilor de varicelă, boală pentru care vaccinarea nu este obligatorie, a crescut îngrijorător.

Odată cu începerea anului școlar, Societatea Română de Pediatrie avertizează cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase. Imunizarea copiilor prin vaccinare este foarte importantă, iar programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Copilul care merge la grădiniță trebuie să fie vaccinat antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă si antipoliomielită.

Varicela este una dintre bolile pentru care imunizare prin vaccinare nu face parte din schema națională de imunizare din România. Vaccinarea este însă recomandată de Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât, în 2011, numărul cazurilor noi a crescut cu 44% față de anul precedent. Un studio al SRP arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Majoritatea copiilor afectați au avut în jur de trei ani, vârstă la care boala poate apărea cu diverse complicații.

„Faptul că un vaccin așa cum este cel împotriva varicelei este opțional nu înseamnă că este mai puțin eficient sau că boala e nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții trebuie să caute să-și protejeze copiii și mai bine. Vaccinarea este o investiție în sănătate,” spune prof. dr. Marin Burlea, președintele SRP.

România are cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până la cinci ani. Numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰, aproape dublu față de media europeană.

Share
Published by
Cristina Tomescu
Tags: copii

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago