Campania „Să protejăm împreună copilăria”, a Societății Române de Pediatrie, trage un semnal de alarmă asupra importanței imunizării împotriva bolilor infecțioase la începutul anului școlar. Anul trecut, numărul cazurilor de varicelă, boală pentru care vaccinarea nu este obligatorie, a crescut îngrijorător.
Odată cu începerea anului școlar, Societatea Română de Pediatrie avertizează cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase. Imunizarea copiilor prin vaccinare este foarte importantă, iar programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Copilul care merge la grădiniță trebuie să fie vaccinat antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă si antipoliomielită.
Varicela este una dintre bolile pentru care imunizare prin vaccinare nu face parte din schema națională de imunizare din România. Vaccinarea este însă recomandată de Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât, în 2011, numărul cazurilor noi a crescut cu 44% față de anul precedent. Un studio al SRP arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Majoritatea copiilor afectați au avut în jur de trei ani, vârstă la care boala poate apărea cu diverse complicații.
„Faptul că un vaccin așa cum este cel împotriva varicelei este opțional nu înseamnă că este mai puțin eficient sau că boala e nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții trebuie să caute să-și protejeze copiii și mai bine. Vaccinarea este o investiție în sănătate,” spune prof. dr. Marin Burlea, președintele SRP.
România are cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până la cinci ani. Numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰, aproape dublu față de media europeană.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…