627 imobile din Timisoara, pericol maxim in caz de cutremur

Poliţia Timiş, Hotelul Continental şi sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Timiş stau să cadă peste angajați și trecători. Clădirile în care funcționează aceste instituții sunt pe lista neagră a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat”, pe care sunt trecute 627 de imobile.

Cu toate că lista există la nivelul instituţiei de câţiva ani, în documentele oficiale ale Ministerului Lucrărilor Publice niciunul dintre aceste imobile nu a fost expertizat. Dacă în primul exemplu e vorba de o construcţie cu cinci nivele de la 1900, hotelul datează din 1970 şi are 14 etaje, în timp ce sediul direcţiei a fost construit în 1914. Lista clădirilor cu risc seismic e completată cu sute de imobile cu apartamente.

Pe adresele mai multor asociaţii de proprietari din Timișoara au ajuns deja somaţii prin care locatarii sunt avertizaţi că au obligaţia de a se prezenta, până pe 1 decembrie, cu expertiza tehnică şi măsurile luate potrivit concluziilor acesteia, la Primăria Municipiului Timişoara, camera 212.

„E vorba de expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a imobilelor, o prevedere a Ordonanţei nr. 20 din 1994 privind reducerea riscului sesimic al construcţiilor existente. Nu ştiu cum vor reuşi oamenii să rezolve expertiza în timp util, pentru a nu deveni contravenienţi, dar mai ales e de discutat cine va plăti această expertiză”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Actul normativ respectiv prevede obligaţia locatarilor de „a acţiona pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a întregii clădiri”.

Specialiștii în rezistența imobilelor arată că Timișoara, situată în a doua zonă seismică a României, după Vrancea, nu stă deloc mai bine decât Capitala, unde sute de clădiri s-ar prăbuşi la următorul cutremur major, peste jumătate dintre acestea fiind deja catalogate drept „pericol public”.

Potrivit legislației, primăria ar putea să se implice în finanțarea expertizărilor tehnice. Până acum însă, nici fostul edil, cu mai multe mandate, nici actualul nu au luat în calcul această posibilitate.

Share
Published by
editor

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

10 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

11 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

13 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

14 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

19 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

19 ore ago