627 imobile din Timisoara, pericol maxim in caz de cutremur

Poliţia Timiş, Hotelul Continental şi sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Timiş stau să cadă peste angajați și trecători. Clădirile în care funcționează aceste instituții sunt pe lista neagră a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat”, pe care sunt trecute 627 de imobile.

Cu toate că lista există la nivelul instituţiei de câţiva ani, în documentele oficiale ale Ministerului Lucrărilor Publice niciunul dintre aceste imobile nu a fost expertizat. Dacă în primul exemplu e vorba de o construcţie cu cinci nivele de la 1900, hotelul datează din 1970 şi are 14 etaje, în timp ce sediul direcţiei a fost construit în 1914. Lista clădirilor cu risc seismic e completată cu sute de imobile cu apartamente.

Pe adresele mai multor asociaţii de proprietari din Timișoara au ajuns deja somaţii prin care locatarii sunt avertizaţi că au obligaţia de a se prezenta, până pe 1 decembrie, cu expertiza tehnică şi măsurile luate potrivit concluziilor acesteia, la Primăria Municipiului Timişoara, camera 212.

„E vorba de expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a imobilelor, o prevedere a Ordonanţei nr. 20 din 1994 privind reducerea riscului sesimic al construcţiilor existente. Nu ştiu cum vor reuşi oamenii să rezolve expertiza în timp util, pentru a nu deveni contravenienţi, dar mai ales e de discutat cine va plăti această expertiză”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Actul normativ respectiv prevede obligaţia locatarilor de „a acţiona pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a întregii clădiri”.

Specialiștii în rezistența imobilelor arată că Timișoara, situată în a doua zonă seismică a României, după Vrancea, nu stă deloc mai bine decât Capitala, unde sute de clădiri s-ar prăbuşi la următorul cutremur major, peste jumătate dintre acestea fiind deja catalogate drept „pericol public”.

Potrivit legislației, primăria ar putea să se implice în finanțarea expertizărilor tehnice. Până acum însă, nici fostul edil, cu mai multe mandate, nici actualul nu au luat în calcul această posibilitate.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

8 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

8 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

8 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

9 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

9 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

10 ore ago