Categories: AlegeriUltima ora

BEJ, despre cazul Horia Cristian: „Daca a colaborat, e treaba Parchetului”

Declarațiile reprezentanțiilor Forței Civice, conform cărora deputatul Horia Cristian ar fi colaborat cu Securitatea, nu au niciun efect practic. Nu e prima dată când apar asemenea informații despre deputatul liberal de Timiș. În 2007, acesta a recunoscut că a făcut parte din Comisia pentru studenții străini a UMF. CNSAS nu a descoperit însă vreun angajament al politicianului cu Securitatea.

Când și-a depus candidatura, Horia Cristian a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Pentru moment, această declarație este suficientă. „Domnul Horia Cristian a declarat că nu a fost lucrător și nici colaborator al Securității. Nu suntem abilitați să verificăm aceste aspect. Dacă domnul Cristian va fi ales, dosarul lui va fi trimis la CNSAS, iar dacă declarația se dovedește falsă va fi sesizat Parchetul”, explică Radu Herciu, șeful BEJ Timiș.

Informațiile cu privire la colaborarea lui Horia Cristian cu Securitatea au apărut pentru prima dată în 2007, când actualul deputat a și recunoscut că întocmea rapoarte despre străini. Cristian a scăpat de posibilele efecte ale unei colaborări cu Securitatea, pentru că, la vremea respectivă, CNSAS nu a găsit un angajament cu numele său. „Chiar dacă acești oameni nu au semnat un angajament de colaborare, ei tot colaboratori sunt”, afirmă un fost ofițer de Securitate.

Comisiile pentru studenti străini din universități au fost înființate de Securitate pentru a avea controlul asupra studenților străini veniți la studii în România. Șeful național al structurii era chiar un ofițer de securitate. În rest, în teritoriu, erau racolate persoane cu origine sănătoasă, dispuse să colaboreze, care informau constant și periodic „centrul” despre ceea ce făceau studenții străini în viața de zi cu zi.

În decembrie 2007, Horia Cristian recunoștea, pentru Evenimentul Zilei, că a făcut parte din Comisia pentru studenți străini a Facultății de Medicină. „Am fost chemat și întrebat dacă vreau această funcție. Eram în ultimii doi ani de facultate. Am acceptat, bineînțeles. Ce beneficii puteai să ai de la o funcție studențească?”, afirma actualul deputat. El a fost vicepreședintele al Comisiei pentru studenți străini a Facultății de Medicină, înainte de 1989.

„Au mai încercat-o (să probeze colaborarea lui Horia Cristian cu Securitatea – n..r.) şi alţii şi nu le-a reuşit. Nu am nicio problemă. Nu vreau să am nicio reacţie, mizeriile nu merită nicio reacţie”, s-a limitat să spună Horia Cristian, cu referire la declarațiile Forței Civice.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago