Categories: Sfatul medicului

Legatura dintre boala parodontala si afectiunile cardiace

Cel puțin din titlu, pare a fi foarte intrigantă ideea cum că ar fi vreo legătură între cele două boli, fiecare localizată în cu totul altă zonă din organism, amândouă totuși având o frecvență mare în societățile dezvoltate. Și chiar dacă nu există o conexiune aparentă între cele două, totuși legături sunt, și e bine de știut care sunt acestea.

Așa cum am menționat și în alte contexte, zâmbetul este cu adevărat un accesoriu important. Nu există zâmbet frumos fără o dantură de calitate, asta e o certitudine, tocmai de aceea majoritatea oamenilor cu care interacționez caută pe lângă sănătatea întregului organism, modalități prin care își pot ajusta, înfrumuseța zâmbetul și menține dantura frumoasă și sănătoasă un timp cât mai îndelungat.

Discutând cu oamenii, am aflat ceva ce m-a surprins oarecum. Un vis comun, care se transformă în coșmar, și pe mulți îi trezește la propriu din somn, este acela că își pierd dinții… pur și simplu le pică dinții! Ei bine, boala parodontală e boala în urma căreia riști să-ți pierzi dinții – asta e definiția în termeni populari, și majoritatea se tem de acest aspect și e just să fie așa.

O definiție corespunzătoare și mult mai amplă ar fi în felul următor: boala parodontală e o afecțiune inflamatorie localizată sau generalizată, acută sau agresivă, a țesuturilor de susținere ale dinților: gingie, os, ligamente ce țin dintele, având ca rezultat distrucția acestor țesuturi de suport, astfel că în timp, și fără un tratament, dinții pot fi pierduți.

Principalul factor care determină apariția acestei boli sunt bacteriile din placa dentară, în asociere cu factorii genetici și cei de mediu. Microorganismele implicate în boala parodontală și produșii lor metabolici pot pătrunde în circulația generală (în sânge) și astfel se creează posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontală (punga ce se formează între gingie și dinte), în sistemul circulator. Se cunoaște influența lor în etiologia endocarditei bacteriene.

Despre afecțiunile cardiovasculare știm cu toții că reprezinta o mare problemă în societatea de astăzi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De la angine pectorale, la hipertensiuni, hipotensiuni, cardiopatii ischemice, infarcturi miocardice… afecțiunile cardiovasculare încă țin sus stindardul în privința ratei principale de mortalitate.

Menționam mai sus că prin acea pungă parodontală pătrund în circulația generală toxine bacteriene, acestea ajungând să determine complicații cardiovasculare, totuși o parte din complicații apar și în cazul pacienților edentați. Bacteremia se poate dezvolta în urma ulcerațiilor traumatice care rezultă din cauza protezelor mobile. (În cazul în care acestea provoacă rani, nu se ajunge la medicul dentist pentru rebazări -recăptușiri ale protezei – având ca scop readaptarea corespunzătoare pe câmpul protetic – în gură.)

Pacienții considerați la risc în a dezvolta complicații cardiace sunt sfătuiți să țină cont de faptul că există un protocol al profilaxiei în această privință.
• Vizitele regulate la medicul dentist sunt recomandate
• În cazul manoperelor sângerânde trebuie respectată profilaxia cu antibiotice
• Igiena orală trebuie menținută cu rigurozitate atât la domiciliu, cât și în cadrul ședințelor de igienizare din cabinetele stomatologice
• De asemenea, folosirea apelor de gură pe bază de clorhexidină este indicată pentru că reduce bacteriemia de origine orală

Făcându-se poate puțină lumină în cazul legăturii dintre cele două boli, trebuie precizat încă o dată că niciodată o vizită la medicul dentist nu e fără folos… și conform principiului care spune că e mai bine să previi decât să tratezi, îndemnul meu ar fi: o radiografie panoramică, o programare la medicul dentist pentru consultație și astfel în urma ședinței, pacientul are o idee generală despre care anume sunt problemele, categoric momentul începerii tratamentelor aparține 100% pacientului.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Alexandra Ifrim, medic dentist

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago