Categories: SănătateUltima ora

Pericolul din farfurie vine din China

Piața românească de legume și fructe este plină de importuri din China, țară ajunsă a doua putere economică a lumii. De mai multe ori însă, marfa este de o calitate îndoielnică. Cumpărăm pentru că prețurile nu au concurenţă și nu ne uităm la calitate, însă nu luăm în considerare riscurile enorme pentru sănătate și efectele pe termen lung.

România este pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare, deşi are un potenţial agricol pentru a hrăni peste 80 de milioane de locuitori, susține reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO în România, Bogdan Bazgă. Numai anul acesta, România a importat din China alimente de aproape 10 milioane de euro.

Supermarketurile românești sunt pline de marfă chinezească. Acum se vinde foarte bine așa-numita varză de China. Nu se strică, iar faptul că nu are niciun gust e compensat de frunzele perfect verzi și crocante. „Varza de China stă în frigider și mai bine de două săptămâni. Nu se usucă, nu se strivește, zici că acum ai cules-o din grădină. Nu poți să nu te gândești ce conține de fapt, ca să se poată păstra așa. Salata din grădină după două zile e ofilită”, spune Corina Ionescu.

Ca să reziste mult în supermarketuri, după ce transportul cu vaporul durează peste o săptămână, fructele și legumele sunt iradiate. Potrivit unei anchete publicate de ecomagazin.ro, 99% din legumele, zarzavaturile și fructele de import de la noi sunt iradiate. Cele provenite din China sunt în top. „Procesul de conservare cu radiații distruge vitaminele și mineralele și văduvește hrana de gust sau miros. Vegetalele rămân ‚proaspete’ timp îndelungat”, se arată în publicație. La fel se întâmplă și cu ghimbirul, ardeii chili, morcovii, perele, merele, cartofii și alunele aduse din China. În 2003, această țară avea șapte instalații de iradiere a hranei. Trei ani mai târziu ajunsese la 50.

Alimentele pot fi iradiate cu raze gama sau X. Tehnologia prin iradiere cu raze gama folosește Cobalt 60 sau Cesiu 137. Un raport dat publicității de o organizație ecologistă internațională arată că studii efectuate pe termen scurt pe copii din India hrăniți o perioadă cu alimente iradiate au indicat distrugeri ale cromozomilor acestora. Cancerul, bolile de rinichi, imunotoxicitatea nu sunt decât o parte din bolile grave care pot fi declanșate în urma consumului de alimente tratate cu raze ionizante, mai susțin cercetătorii.

Carnea de pui importată din China este o altă potențială bombă alimentară. Această ţară poate furniza mii de tone de pui morţi în fiecare săptămână. Câştigul „producătorilor” este de peste 400%, se arată într-un fotoreportaj de avertizare publicat pe slideshare.net. Felul în care este preparată această carne te poate convinge ușor să renunți definitiv la consumul ei.

Din 2005 până în 2010, valoarea exporturilor de produse alimentare chinezești la nivel mondial aproape s-a dublat și există o piață în creștere pentru produse ieftine și semipreparate. „Cea mai mare problemă cu produsele alimentare chinezești este nerespectarea mediului înconjurător în producția locală, care include folosirea excesivă a pesticidelor toxice și a antibioticelor pentru animale. În 2008, 300.000 de copii chinezi s-au îmbolnăvit din cauza laptului praf cu melamină. Producătorii chinezi au comercializat mazăre vopsită, urechi de porc false și varză conținând formaldehidă. China Daily a scris chiar și despre ouă false”, arată o anchetă a jurnaliștilor de la Der Spiegel.

Multe din alimentele chinezești de pe piață nu au trecută țara de proveniență. „China, o țară cu salarii mici, nu are o reputație bună în rândul consumatorilor. De aceea, în industria alimentară, de obicei nu este menționată originea produselor vândute”, au descoperit jurnaliștii de la Der Spiegel. Ce putem face ca să știm de unde mâncăm? Să ne uităm atent pe codul de bare. Primele trei cifre de sub cod indică țara. Seturile de numere care identifică China sunt următoarele: 690, 691, 692, 693, 694 și 695.

Deși guvernul chinez a introdus o lege a siguranței alimentare, produsele care merg la export au deseori probleme. Un sistem de avertizare pus la punct de Bruxelles, conceput pentru a detecta alimentele contaminate care ajung în spațiul comunitar, marchează produsele originare din China. Până la începutul lui octombrie existau peste 260 de rapoarte privind tăieței cu viermi, creveți contaminați cu antibiotice, fructe cu conținut excesiv de sulf și alune urât mirositoare, toate din China.

Share
Published by
editor

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

8 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

9 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

12 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

14 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

14 ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

14 ore ago