Primul curajos din TVR Timișoara iese în față. Jurnalistul Cosmin Țîntă denunță, într-o scrisoare deschisă, felul în care merg lucrurile în televiziunea publică, de la modul în care sunt tratate sesizările angajaților, până la felul în care a fost organizată evaluarea în urma cărei 900 de oameni vor fi dați afară.
Cosmin Țîntă lucrează de peste zece ani în TVR, unde a fost editor al Jurnalului de dimineață de la TVR1, prezentator al matinalului canalului public și, reîntors acasă, la Timișoara, moderator al mai multor emisiuni de administrație publică. Nu e însă un personaj comod, pentru că spune lucrurilor pe nume.
„Meciul” lui cu TVR Timișoara a început în momentul în care a fost sancționat de o comisie de disciplină. „Întreg filmul sancţionării apăruse după ce am sesizat conducerea de atunci a studioului asupra unei relaţii plătite între redactorul-şef programe şi administraţia locală timişoreană”, spune Țîntă. S-a adresat instanței și, la începutul anului a primit o sentință definitivă și irevocabilă care dovedea că a fost sancționat pe nedrept.
Ce a urmat e previzibil. „După sancţionare am fost eliminat complet de la moderarea de emisiuni. Deşi experienţa mă recomanda şi am solicitat să moderez din nou, nu mi s-a mai permis acest lucru. Am cerut luni în şir către conducerea superioară a TVR anchetarea condiţiilor şi contextului în care fusesem sancţionat. În spatele sancţionării şi, implicit, al abuzului se aflau trei membri ai Comitetului Director din TVR Timişoara (printre care coordonatorul de atunci al studioului, Dite Dinesz, şi redactorul șef Programe, Florin Mihoc) şi un membru al Consiliului de Administraţie al Televiziunii, Raico Cornea. Ancheta solicitată nu a avut loc”, afirmă jurnalistul timișorean.
Nemulțumit de faptul că este ignorat de conducerea SRTV, Cosmin Țîntă a redactat o scrisoare deschisă al cărei conținut îl redăm. „Subsemnatul am făcut sesizări la conducerea SRTV, adresate Președintelui-Director General, înregistrate sub nr.2271/16.11.2012 și nr.2343/27.11.2012, aceasta din urmă în baza legii nr. 544/2001 a accesului la informația de interes public. Lipsa răspunsurilor, cumulată cu ignorarea altor sesizări interne, mă determină să apelez la prevederile legii nr. 571/2004.
Am încercat să protejez imaginea şi prestigiul TVR, utilizând toate căile interne de sesizare și avertizare. Singurul lucru cu care m-am ales a fost o notare sub aşteptări la o evaluare de care depinde situația mea în procesul de restructurare și de concediere, inițiată de actuala conducere a SRTV.
Sesizările mele au vizat mai multe aspecte legate de activitatea internă a studioului TVR Timişoara, care încalcă principiile bunei administrări, economicităţii si transparenţei şi subliniază un tratament discriminatoriu al salariaților. Avertizez public asupra acestor practici!
Am sesizat majorarea, substanţială şi greu de explicat pentru situaţia TVR, a veniturilor salariale anuale ale fostei coordonatoare de studio. Întrucât în declaraţia de avere a membrului CA Raico Cornea, de pe site-ul TVR, apar fluctuaţii ale veniturilor salariale anuale, am cerut lămuriri. Am sesizat angajarea soţiei membrului în Consiliul de Administraţie menţionat mai sus în studioul timişorean, printr-un concurs cu candidat unic, pe o fișă de post suspectă de a fi fost adaptată la CV); angajarea în condiţii obscure a unei moderatoare din afara Televiziunii Române (şi implicit plata unui salariu în plus) în condiţiile în care exista acoperire de personal pe activităţile pe care avea să le presteze; existenţa unor angajaţi cu firme care au specific de activitate apropiat muncii în televiziune (lucru interzis) din care au fost propulsaţi viitori angajaţi ai TVR; relaţii de subordonare profesională între soţ şi soţie.
Persoana care coordona studioul – aceeaşi care a gestionat scăderea salariului meu şi care s-a ales cu măriri de salariu – gestiona bugetul studioului TVR Timişoara, care include şi salariile. Niciun răspuns – conducerea SRTV nu pare dispusă la elucidarea acestor aspecte, deși invocă necesitatea corectitudinii în administrarea banului public.”
Cosmin Țîntă deschide și subiectul legat de procesul de evaluare, despre care angajații TVR se feresc să vorbească altundeva decât pe la colțuri. „Au fost exceptați, pe criterii necunoscute și netransparente, anumiți angajați sau anumite funcții. Nu este vorba de categoriile prevăzute de lege, ci de categorii pentru care nu există suport legal. Am sesizat conducerea SRTV asupra faptului că a fost exceptat de la notificare și evaluare angajatul Raico Cornea, temporar membru al Consiliului de Administrație al SRTV. În Consiliul de Administraţie, domnul Cornea a votat pentru declanşarea procesului, iar în urma votului au rezultat documente care îl feresc de o eventuală concediere. Nu am primit niciun răspuns la cele sesizate, deşi am făcut apel şi la prevederile legii 544”, scrie el.
„Punctajele de evaluare publicate recent pe site-ul intern al TVR arată o inflație de șefi care, departe de a fi sancționați pentru lipsa de performanță managerială care au adus Televiziunea Română în colaps economic, sunt supraevaluați”, conchide timișoreanul.
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…
Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a avut, marţi, mai multe întâlniri de lucru la Compania…
Primăria Ghiroda anunţă că, în urma solicitării transmise către SMTT, au fost aprobate următoarele modificări…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…