În mod normal n-aș avea nicio dilemă cu privire la cine minte mai vârtos dintre premierul Victor Ponta, primarul Nicolae Robu și directorul economic Adrian Bodo. Fiind încă tânăr, în cazul lui „Cârlanului” nu mă feresc să-l fac mincinos când e cazul. Și avem astfel de exemple, cum ar fi când spune că n-a plagiat în viața lui o filă de carte. Însă în cazul edilului liberal nu-mi permit astfel de formulări și voi rămâne la ideea că mai „vrăjește” din când în când electoratul cu marile sale promisiuni electorale.
Mai spre primăvară, pe vremea premierului MRU, guvernul a dat pentru o clipă liber la indexarea taxelor și impozitelor locale cu inflația. Spun pentru o clipă, fiind limpede că subiectul a fost ascuns sub preș pe motiv de alegeri locale și generale. A venit Ponta la Palatul Victoria și un alt funcționar mai puțin vigilent a readus, prin octombrie, pe site-ul Ministerului de Finanțe subiectul cu majorarea impozitelor. Evident, nici acel moment nu a fost unul propice pentru o astfel de discuție. Dar ce credeți că s-a întâmplat la puține zile după ce USL și-a urcat sacii în căruță?
Da, s-a readus în discuție, de data asta într-o ședință de guvern, ideea indexării sau a majorării impozitelor locale. Cum inflația pe ultimii trei ani era calculată cam pe la 16,05%, iar legea permite consiliilor locale ajustări (în plus) cu 20%, primarii primeau verde la indexat impozitele cu 16 procente, dar puteau face și o majorare cu până la 20%, adică un total de 36% majorare față de nivelul anterior. Din păcate pentru noi și credibilitatea lui Victor Ponta*, nicio vorbă în Legea 571/2003 de vreo ajustare negativă cu 20%, așa cum reieșea din declarațiile sale. Poate că cifrele astea plictisesc, dar e bine de știut ce variante ar fi avut primarul Robu** și directorul Bodo***, dincolo de minciunile premierului Ponta.
Nicio clipă nu mi-am propus să fiu populist precum a fost opoziția USL pe vremea lui Boc sau cum nici măcar n-apucă să fie inexistenta opoziție a lui Blaga la guvernarea Ponta. Nu mă intrigă deloc faptul că un impozit se indexează cu nivelul inflației, chiar dacă executivele nu fac întotdeauna același lucru cu pensiile și salariile minime pe economie. Înțeleg că și la nivel local e rahatul cât casa din lipsă de bani, iar prostituția politică a primarilor are printre cauze inclusiv lipsa fondurilor. Personal, nu mă copleșea nici măcar ideea unei majorări de taxe pentru obiective punctuale cum ar fi ridicarea unui stadion de fotbal sau pentru vreo sală polivalentă. Dezolantă e însă lejeritatea cu care premierul Ponta continuă propaganda electorală, confirmând pas cu pas eticheta mitomanului.
Iar dacă Ponta și-a îngropat toți primarii USL doar ca să iasă el bine, putea și primarul Robu să-i facă puțin jocul și să admită că puțin vinovate ar fi și administrațiile locale. Cu ce ochi se mai uită poporul votant de USL la premierul din povestea mitomanului? Ce așteptări mai poate avea timișoreanul ce-a închis toate colegiile în beneficiul USL, când este pus în situația de a nu-și mai crede liderul ales la Gorj? Cum ne mai încărcăm de optimism în 2013, când ni se confirmă că suntem conduși de politicieni de tot rahatul? Vă mai amintiți de poveștile lui Ponta cu participarea la Golaniada din Piața Universității sau cum supraviețuia el în metrourile din Paris, pe când voia să ajungă cătană la Legiunea Străină?
* Victor Ponta, după alegerile generale: „Nu se măreşte nicio taxă locală, în niciun caz n-o face guvernul. Este o lege care dă voie autorităţilor locale să crească, de fapt să actualizeze taxele cu rata inflaţiei. Nu îi obligă deloc… Pot să le și scadă cu patru la sută”.
** Nicolae Robu, înainte de alegerile parlamentare: „A fost o diversiune a PDL să ne pună în cârcă asemenea intenții. În ceea ce ne privește, ca și guvern cu o pronunțată componentă liberală, nu intenționăm să majorăm fiscalitatea. La Primăria Timișoara nu avem de gând să facem nicio majorare a taxelor și impozitelor”.
*** Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din Primăria Timișoara, după alegerile parlamentare: „Noi o sa avem anul viitor o majorare pe care a făcut-o guvernul prin indexarea valorilor impozabile cu 16,05%. Guvernul a stabilit că majorează valorile din tabele, prin hotărâre de guvern. Asta trebuie să respecte toată lumea. Consiliul local mai poate majora taxele și impozitele cu până la 20%, dar noi am hotărât să nu le majorăm cu nimic”.
P.S. Cică de sărbători se taie porcul și Horia Cristian îi face pe jurnaliștii de la România TV nesimțiți. N-ar fi ceva nemaipomenit în asta. Ordinarul atâta poate. Treaba asta se știe încă de când a intrat neautorizat în curtea unui vecin, amenințându-l cu Poliția și relațiile sale de parlamentar dospit din redistribuire.
Pe de altă parte, unii jurnaliști chiar își mai merită astfel de bobârnace, dacă mustrarea n-ar veni de la un individ care în acel moment era plătit din ban public pentru a face cu totul altceva. Pentru cine nu știe încă, Horia Cristian era la acel moment conflictual în Palatul Parlamentului pentru a audia un viitor ministru, nu pentru a-și cumpăra online diverse produse, cum a reieșit din reportajul TV. Iar explicația cu invadarea vieții private să o spună acasă, ălora care l-au educat în asemenea hal sau poate la partid, celor care l-au lăsat să candideze, ca fraierii.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…