Categories: SocialUltima ora

Timisorenii, in premiera la parada militara, in fata Palatului Administrativ / FOTO

Timișorenii au ieșit, pentru al doilea an la rând, la parada militară de Ziua Națională. De această dată, evenimentul a avut loc în fața Palatului Administrativ, părăsind bd. Republicii, artera tradițională pentru astfel de manifestări. Circulația a fost blocată în zonă timp de câteva zeci de minute, dar publicul, și mai ales copiii prezenți în număr mare, au fost foarte încântați.

Anul trecut, după două decenii, timișorenii au asistat la prima paradă militară de după revoluție. În 2012, autoritățile au organizat un eveniment similar, dar au schimbat locul de desfășurare, preferând zona Palatului Administrativ.

Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie au început, în fața Palatului Administrativ, cu o slujbă oficiată de un sobor alcătuit din șase preoți în frunte cu Paisie Lugojeanul, urmată de o rugăciune pentru poporul român și de discursurile generalului de brigadă Gheorghe Simina, comandantul Garnizoanei Timișoara. La microfon au ajuns apoi primarul Timișoarei, președintele CJ Timiș, dar și prefectul județului.

În ciuda vremii mohorâte și a ploii mocănești care a căzut pe alocuri, timișorenii au venit în număr mare să asiste la parade militară. Încă dinainte de ora 10, în zonă erau câteva zeci de oameni, pregătiți să celebreze Ziua Națională.

Prin fața lor au defilat, în pas de paradă, aproximativ 600 de soldați ai Brigăzii 18 Infanterie Banat, jandarmi și polițiști, iar cele aproape 100 de vehicule militare au stârnit admirația copiilor, însoțiți mai ales de tătici și bunici. „Am fost și anul trecut, ne-a plăcut foarte mult. Acum, nepotul meu are cinci ani și înțelege mai multe. O să venim de fiecare dată când se va organiza așa ceva. E foarte bine că s-a reluat tradiția paradelor militare, ne simțim și noi altfel de ziua națională”, spunea un bunic, care ținea de mână un puști vesel, care flutura un steguleț tricolor.

De la ora 16, manifestările de Ziua Națională se mută în Piața Victoriei, unde vor avea concerte de fanfară și de muzică populară. La ora 18 se deschide Târgul de Crăciun și vor fi aprinse luminile de sărbătoare, apoi soldații care au participat la parade se vor retrage cu torțe. Seara se încheie cu un concert rock cu Adi Bărar Band și Bega Blues Band și cu un foc de artificii deasupra Catedralei Mitropolitane.

Share
Published by
editor

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

O oră ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

2 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

3 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago