Categories: SănătateUltima ora

A plecat din Danemarca si a venit acasa, ca sa faca medicina „altfel”

A renunțat la un salariu de 3.500 de euro pe lună, în Danemarca, pentru a le arăta celor de acasă că se poate face medicină și altfel. Un kinetoterapeut timișorean își urmează visul acasă, unde a deschis un cabinet de recuperare pentru cardiaci. Încă nu e pe profit, dar nici nu se grăbește.

Sebastian Miron e absolvent de Medicină și, fiindcă România nu i se părea deloc atractivă pentru un tânăr kinetoterapeut, a plecat să muncească în Danemarca. A lucrat la spitalul din Slagelse, unde ajunsese să câștige 3.500 de euro pe lună. Paradoxal, deși ar fi putut să se mute la un alt spital, unde salariul i-ar fi crescut, a decis să se întoarcă acasă. „Poate părea stupid motivul care m-a determinat să revin acasă. În Danemarca am văzut un sistem orientat spre cetățean și mi-am spus că am putea avea și noi, unul la fel”, spune Sebastian.

A mai găsit un idealist, pe Radu Butu, colegul său de bancă din facultate, și, în noiembrie 2012, au deschis un cabinet de recuperare destinat, în principal, pacienților cardiaci. „Problema noastră e cu medicii. Mulți dintre ei se feresc să le recomande pacienților să facă mișcare. În viziunea lor e suficient dacă ies la plimbare cu câinele. Încercăm, prin activitatea noastră, să schimbăm optica la nivel local. Odată ce pacienții simt cât de bine le e după un antrenament cu noi, le spun altora și se duce vestea”, explică Miron. Investiția în cabinet a fost de 15.000 de euro, dar cei doi tineri nu se plâng. „Încă mai aducem bani de acasă, dar suntem la început, venim cu o viziune diferită, credem în ceea ce facem”, mai spune tânărul.

Un alt lucru pe care cei doi tineri și l-ar dori și în România este lipsa șpăgii. Danezii plătesc 15% pentru sănătate, bani care susțin sistemul sanitar centralizat. Banii sunt bine gospodăriți, astfel că nu există coplată. În plus, procedurile de recuperare sunt gratuite. În aceste condiții, ideea de a „da ceva” la doctor are cu totul alte conotații. „Cât am lucrat acolo, am primit câte o sticlă de vin, o cutie cu bomboane și fotografii cu pacienții mei fericiți că se simt bine. Alți colegi au primit coșuri cu fructe. Dacă a dat cineva 100 de coroane, adică vreo 15 euro, s-a cumpărat ceva pentru toată secția”, mai spune Sebastian Miron.

Sebastian și Radu au „reparat” pacienți care deveniseră sedentari pentru că li se descoperise o boală de inimă. Acum, aceiași oameni sunt capabili de drumeții lungi pe munte. „La noi, dacă ai hernie de disc ești operat. În Danemarca, ești trimis de chirurg la fiziokinetoterapeut, pentru a face mișcare asistată, o anume perioadă de timp. Studiile au arătat că în 80% din cazuri nu se mai ajunge la operație. Acesta e principiul după care am vrea să se funcționeze și în România”, conchide Sebastian Miron.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

11 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

11 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

12 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

13 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

14 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

15 ore ago