A renunțat la un salariu de 3.500 de euro pe lună, în Danemarca, pentru a le arăta celor de acasă că se poate face medicină și altfel. Un kinetoterapeut timișorean își urmează visul acasă, unde a deschis un cabinet de recuperare pentru cardiaci. Încă nu e pe profit, dar nici nu se grăbește.
Sebastian Miron e absolvent de Medicină și, fiindcă România nu i se părea deloc atractivă pentru un tânăr kinetoterapeut, a plecat să muncească în Danemarca. A lucrat la spitalul din Slagelse, unde ajunsese să câștige 3.500 de euro pe lună. Paradoxal, deși ar fi putut să se mute la un alt spital, unde salariul i-ar fi crescut, a decis să se întoarcă acasă. „Poate părea stupid motivul care m-a determinat să revin acasă. În Danemarca am văzut un sistem orientat spre cetățean și mi-am spus că am putea avea și noi, unul la fel”, spune Sebastian.
A mai găsit un idealist, pe Radu Butu, colegul său de bancă din facultate, și, în noiembrie 2012, au deschis un cabinet de recuperare destinat, în principal, pacienților cardiaci. „Problema noastră e cu medicii. Mulți dintre ei se feresc să le recomande pacienților să facă mișcare. În viziunea lor e suficient dacă ies la plimbare cu câinele. Încercăm, prin activitatea noastră, să schimbăm optica la nivel local. Odată ce pacienții simt cât de bine le e după un antrenament cu noi, le spun altora și se duce vestea”, explică Miron. Investiția în cabinet a fost de 15.000 de euro, dar cei doi tineri nu se plâng. „Încă mai aducem bani de acasă, dar suntem la început, venim cu o viziune diferită, credem în ceea ce facem”, mai spune tânărul.
Un alt lucru pe care cei doi tineri și l-ar dori și în România este lipsa șpăgii. Danezii plătesc 15% pentru sănătate, bani care susțin sistemul sanitar centralizat. Banii sunt bine gospodăriți, astfel că nu există coplată. În plus, procedurile de recuperare sunt gratuite. În aceste condiții, ideea de a „da ceva” la doctor are cu totul alte conotații. „Cât am lucrat acolo, am primit câte o sticlă de vin, o cutie cu bomboane și fotografii cu pacienții mei fericiți că se simt bine. Alți colegi au primit coșuri cu fructe. Dacă a dat cineva 100 de coroane, adică vreo 15 euro, s-a cumpărat ceva pentru toată secția”, mai spune Sebastian Miron.
Sebastian și Radu au „reparat” pacienți care deveniseră sedentari pentru că li se descoperise o boală de inimă. Acum, aceiași oameni sunt capabili de drumeții lungi pe munte. „La noi, dacă ai hernie de disc ești operat. În Danemarca, ești trimis de chirurg la fiziokinetoterapeut, pentru a face mișcare asistată, o anume perioadă de timp. Studiile au arătat că în 80% din cazuri nu se mai ajunge la operație. Acesta e principiul după care am vrea să se funcționeze și în România”, conchide Sebastian Miron.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…