Categories: Cultura

Gravuri de Goya, la MArT / FOTO

Până la finele lunii martie, unele dintre cele mai frumoase gravuri semnate de Francisco de Goya pot fi admirate pe simezele Muzeului de Artă Timişoara. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10 și 18, prețul unui bilet fiind de 5 lei de persoană. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 3 lei.

În cadrul unui proiect împreună cu Institutul Cervantes din Bucureşti, Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando – Calcografia Naţională din Spania şi Grupul Via Rumania, a fost organizată expoziţia de gravură şi fotografie de război „Goya – Cronicarul tuturor războaielor. Dezastrele şi fotografia de război”. Evenimentul are loc sub înaltul patronaj al Ambasadei Spaniei în România.

Expoziţia prezintă 82 de gravuri din seria „Dezastrele războiului”, realizate de pictorul spaniol Francisco de Goya în perioada 1810-1820, ce ilustrează scene din timpul Războiului de independenţă spaniol. Gravurile sunt grupate pe şapte teme majore – frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, femeile în război şi perioada de după război – o critică la adresa regimului absolutist instaurat de Ferdinand al VII-lea.

Goya a început seria în 1810, ultimele plăci fiind terminate spre 1820.În 1862, Academia de Arte Frumoase San Fernando a achiziţionat 80 de plăci gravate din cadrul seriei, celelalte două fiind donate în 1870. Primul tiraj complet, cu 82 de gravuri, a fost realizat în 1963. Juan Bordes, curatorul expoziţiei, a alăturat gravurilor o serie de fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), realizate de fotoreporteri celebri precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Tallo sau Augustí Centelles.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago