Până la finele lunii martie, unele dintre cele mai frumoase gravuri semnate de Francisco de Goya pot fi admirate pe simezele Muzeului de Artă Timişoara. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10 și 18, prețul unui bilet fiind de 5 lei de persoană. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 3 lei.
În cadrul unui proiect împreună cu Institutul Cervantes din Bucureşti, Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando – Calcografia Naţională din Spania şi Grupul Via Rumania, a fost organizată expoziţia de gravură şi fotografie de război „Goya – Cronicarul tuturor războaielor. Dezastrele şi fotografia de război”. Evenimentul are loc sub înaltul patronaj al Ambasadei Spaniei în România.
Expoziţia prezintă 82 de gravuri din seria „Dezastrele războiului”, realizate de pictorul spaniol Francisco de Goya în perioada 1810-1820, ce ilustrează scene din timpul Războiului de independenţă spaniol. Gravurile sunt grupate pe şapte teme majore – frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, femeile în război şi perioada de după război – o critică la adresa regimului absolutist instaurat de Ferdinand al VII-lea.
Goya a început seria în 1810, ultimele plăci fiind terminate spre 1820.În 1862, Academia de Arte Frumoase San Fernando a achiziţionat 80 de plăci gravate din cadrul seriei, celelalte două fiind donate în 1870. Primul tiraj complet, cu 82 de gravuri, a fost realizat în 1963. Juan Bordes, curatorul expoziţiei, a alăturat gravurilor o serie de fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), realizate de fotoreporteri celebri precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Tallo sau Augustí Centelles.
Comentarii prin facebook