Haos la chirii in PMT: contracte expirate de zece ani si tarife de sub un euro

Unii comercianți stau de zece ani în spații ale Primăriei Timișoara, fără să aibă contracte, iar unii nu plătesc chirie de multă vreme. Nicolae Robu care afirmă că peste jumătate din contracte sunt expirate din 2003-2004. În plus, chiriile încasate sunt derizorii.

Primăria Timișoara are în jur de 300 de spații cu destinație comercială. În cazul a aproximativ 160 dintre ele, contractele încheiate cu diverse firme sunt expirate, și nu de ieri, de azi, ci de prin 2003-2004. Conform primarului Nicolae Robu, în acte este un adevărat haos și există chiriași care n-au mai plătit de ani buni, deoarece contractele fiind expirate, municipalitatea nu a mai emis facturi! „E posibil ca unii chiriași să fi plătit, chiar dacă nu și-au prelungit contractele”, mai spune Robu.

Chiriile percepute de primărie sunt un adevărat chilipir. Astfel, în cazul unui spațiu din zona Podului Traian, chiria este de numai 2 euro/mp, pe strada Alba Iulia – 5 euro/mp, în Piața Doicești – 6 euro/mp. „Nu suntem instituție de caritate, avem un patrimoniu și trebuie să folosim spațiul în interesul nostru. Nu e normal ca prețurile practicate de noi să fie inferioare cu mult prețului de pe piaţa liberă. Pe strada Eugeniu de Savoya, este 0,89 euro pe metru pătrat, ridicăm la 4 euro, aici e un spațiu al Uniunii Artiștilor Plastici. Banca CEC din Piața Victoriei plătește 6 euro pe metru pătrat, ea va trece la 20 de euro”, a spus Robu.

În ciuda chiriilor mici, Primăria Timişoara tot are de recuperat în jur de 60 de milioane de lei. Majorarea chiriilor se va face chiar de săptămâna viitoare. Un proiect de hotărâre în acest sen va intra pe ordinea de zi în primul plen al CLT.

Fostul viceprimar Adrian Orza, actual consilier local PNȚCD, spune că ideea de a crește chiriile este binevenită. „Chiar susţin punctul ăsta de vedere, de modificare a chiriilor la spaţiile cu alte destinaţii. Eu, când am venit în primărie, am făcut o updatare a acestor chirii, pentru că erau foarte mici. Hotărârea respectivă, în noiembrie 2001, a fost blocată. Doi ani a durat în instanţă, am câştigat procesul respectiv”, a declarat Orza. Conform acestuia, pe vremea când prețul pieței era de 20 mărci/mp, primăria percepea, în Piața Victoriei, o marcă pe metru pătrat! Țărănistul mai spune că în vechiul consiliu local n-ar fi trecut o hotărâre de majorare a chiriilor.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago