Haos la chirii in PMT: contracte expirate de zece ani si tarife de sub un euro

Unii comercianți stau de zece ani în spații ale Primăriei Timișoara, fără să aibă contracte, iar unii nu plătesc chirie de multă vreme. Nicolae Robu care afirmă că peste jumătate din contracte sunt expirate din 2003-2004. În plus, chiriile încasate sunt derizorii.

Primăria Timișoara are în jur de 300 de spații cu destinație comercială. În cazul a aproximativ 160 dintre ele, contractele încheiate cu diverse firme sunt expirate, și nu de ieri, de azi, ci de prin 2003-2004. Conform primarului Nicolae Robu, în acte este un adevărat haos și există chiriași care n-au mai plătit de ani buni, deoarece contractele fiind expirate, municipalitatea nu a mai emis facturi! „E posibil ca unii chiriași să fi plătit, chiar dacă nu și-au prelungit contractele”, mai spune Robu.

Chiriile percepute de primărie sunt un adevărat chilipir. Astfel, în cazul unui spațiu din zona Podului Traian, chiria este de numai 2 euro/mp, pe strada Alba Iulia – 5 euro/mp, în Piața Doicești – 6 euro/mp. „Nu suntem instituție de caritate, avem un patrimoniu și trebuie să folosim spațiul în interesul nostru. Nu e normal ca prețurile practicate de noi să fie inferioare cu mult prețului de pe piaţa liberă. Pe strada Eugeniu de Savoya, este 0,89 euro pe metru pătrat, ridicăm la 4 euro, aici e un spațiu al Uniunii Artiștilor Plastici. Banca CEC din Piața Victoriei plătește 6 euro pe metru pătrat, ea va trece la 20 de euro”, a spus Robu.

În ciuda chiriilor mici, Primăria Timişoara tot are de recuperat în jur de 60 de milioane de lei. Majorarea chiriilor se va face chiar de săptămâna viitoare. Un proiect de hotărâre în acest sen va intra pe ordinea de zi în primul plen al CLT.

Fostul viceprimar Adrian Orza, actual consilier local PNȚCD, spune că ideea de a crește chiriile este binevenită. „Chiar susţin punctul ăsta de vedere, de modificare a chiriilor la spaţiile cu alte destinaţii. Eu, când am venit în primărie, am făcut o updatare a acestor chirii, pentru că erau foarte mici. Hotărârea respectivă, în noiembrie 2001, a fost blocată. Doi ani a durat în instanţă, am câştigat procesul respectiv”, a declarat Orza. Conform acestuia, pe vremea când prețul pieței era de 20 mărci/mp, primăria percepea, în Piața Victoriei, o marcă pe metru pătrat! Țărănistul mai spune că în vechiul consiliu local n-ar fi trecut o hotărâre de majorare a chiriilor.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

10 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

11 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

12 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

15 ore ago