România a intrat în febra regionalizării de ceva vreme. Dacă ar fi să trasăm graniţe regionale în lotul lui Poli, Banatul ar fi cel mai bine reprezentat. Oltenia, Ardealul şi Moldova, regiuni care au alimentat mereu fotbalul timişorean cu fotbalişti de valoare, sunt reprezentate de doar câţiva jucători.
În urmă cu doar câţiva ani, Poli Timișoara aduna în lot fotbalişti de pe mai toate continentele. Jucătorii veneau aici chiar şi de la zeci de mii de kilometri, iar în lot se regăseau destul de puţini români. Şi mai puţini erau jucătorii cu paşaport bănăţean. Realitatea s-a schimbat însă, acum bănăţenii fiind cei care domină numărul jucătorilor din lotul pregătit de Valentin Velcea.
Vorbim despre 11 jucători născuţi în judeţul Timiş (șapte la Timişoara, trei la Lugoj şi unul la Jimbolia) şi un altul la Oraviţa, în judeţul Caraş-Severin. La aceştia trebuie adăugat Andrei Artean, născut la Hunedoara, care urmează să facă parte din aceeaşi regiune cu judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad.
În lotul lui Poli se mai regăsesc un moldovean (Florin Nohai), trei olteni (Silviu Bălace, Mihai Dina şi Petre Goge), un ardelean (Szabolcs Szekely) şi doi bucureşteni (Ovidiu Petre şi Mihai Gherasim). Valentin Velcea mai are în lot şi patru stranieri, din care doi provin dintr-o altă capitală a unei ţări. Vorbim aici despre sârbii Marko Marovic şi Laksanadr Petrovic, ambii născuţi la Belgrad. Ceilalţi doi stranieri sunt macedoneanul Shakjir Redjepi şi bulgarul Mario Kirev.
Portarul bulgar este pe primul loc în topul fotbaliştilor născuţi la cea mai mare distanţă de Timişoara. 582 de kilometri trebuie să parcurgă Kirev până la Dupnitsa, localitatea sa de baştină. Bucureştenii Ovidiu Petre şi Gherasim au de parcurs până la Bucureşti 528 de kilometri. Urmează Florin Nohai, care are de parcurs 515 pe ruta Piatra Neamţ – Timişoara, şi Shakjir Redjepi, născut îm Macedonia, la Tetovo, distanţa fiind de 418 kilometri.
Iată cum ar arăta un prim „11” al echipei timişorene pe regiuni: Kirev (Dupnitsa – Bulgaria) – Nohai (Piatra Neamţ – Moldova), Şeroni (Lugoj – Banat), Petrovic (Serbia), Marovic (Belgrad – Serbia) – Goge (Calafat – Oltenia), Poparadu (Timişoara – Banat), Ovidiu Petre (Bucureşti), Bălace (Caracal – Oltenia) – Boldea (Oraviţa – Banat) – Dina (comuna Cernele, judeţul Dolj – Oltenia).
Dacă în lot se regăsesc 13 bănăţeni, în prima echipă doar trei ajung să conteze cu adevărat (variante ar mai fi Trandu şi Pap, care i-ar înlocui pe Kirev şi Petre): Şeroni, Poparadu, Boldea. Primul „11” este dominat de straneiri, patru la număr, cu trei jucători, ca şi Banatul, urmând Oltenia, în vreme ce Moldova se laudă cu un singur titular de drept.
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…