Episcopul vicar Paisie Lugojanul a apelat la o chichiţă pentru a nu mai apărea în faţa procurorilor DNA. El a trimis o adresă în care susţine că îşi rezervă dreptul de nu da nicio declaraţie în dosarul „Şpagă din bani europeni”. E aproape sigur că el va scăpa cu fața curată din acest scandal.
În dosar sunt inculpaţi Ion Gheorghe (Preasfinţitul Paisie Lugojanul), episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabilul Mihaela Zărie. Cei patru sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi corupţie. Cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni, DNA Timişoara va decide dacă episcopul vicar al Timişoarei şi locotenenţii săi vor fi sau nu trimişi în judecată.
„Ion Gheorghe nu a fost citat la DNA. Acum câteva zile, am primit o adresă notarială de la acesta în care spunea că îşi rezervă dreptul de a nu da declaraţii în acest caz. Nu cred că va mai fi citat. Deja se conturează o soluţie şi nu mai este cazul ca acesta să fie citat. Cu sau fără acea declarație, rezultatul este acelaşi. Soluţia va fi dată în această săptămână”, spune Tamaş Schiffbeck, şeful DNA Timişoara.
Toate cele cinci centre educaţionale gestionate de Arhiepiscopia Timişoarei (Timişoara, Lugoj, Făget, Deta, Sînnicolau Mare) au fost închise după ce a fost dat în vileag hoția pusă la cale de feţele bisericeşti. Mai multe centre educaţionale din toată ţara au fost nevoite de asemenea să pună lacătul pe uşă.
Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU – “Reţea interregională de centre educaţionale” numărul 91/2.2/S/61137. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia avea ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect, ce trebuia să se termine abia în iulie 2013.
Arhiepiscopia Timişoarei a cerut 500 de lei lunar „donaţie” din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nici o hârtie oficială. După închiderea centrelor, majoritatea angajaţilor şi-au primit „donaţiile” înapoi, pentru a li se închide gura.
În ceea ce privește soluția dată în acest caz, e aproape sigur că Paisie va fi declarat curat ca lacrima și va fi decisă neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia. Surse din apropiere anchetei susțin că episcopul vicar are o acoperire „beton” în acest caz. Nu există nici măcar o singură hârtie semnată de el în acest proiect și, în plus, se pare și că preoții Cuza și Pavel au luat totul asupra lor, nesuflând un cuvânt despre implicarea lui Paisie.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…