Categories: Sfatul medicului

Si totusi ce facem cu molarii de minte? Ii scoatem sau nu?

Referitor la acest subiect, părerile sunt împărțite și în rândul medicilor. Unii sunt pentru extragerea lor timpurie, când dinții sunt încă în stadiul de mugure, alții susțin că e bine să se aștepte până la erupția lor și mai apoi să se ia o decizie referitor la extracție.

Molarii de minte sunt ultimii dinți care apar în cavitatea bucală, de obicei în intervalul de vârstă 18-24 de ani. De ce sunt atât de controversați? Din simplul motiv că, de obicei, erupția lor este însoțită de complicații nefaste: de la durere și inflamație până la complicații tumorale. Acesta este motivul pentru care majoritatea medicilor recomandă extracția înainte ca ei să erupă (adica să apară în gură). De obicei, molarii de minte nu au loc suficient să erupă pe arcadă și rămân incluși în os, de obicei proptindu-se pe dinții situați în fața lui.

Erupția molarilor de minte nu are dată precisă și, în cele mai multe cazuri, este însoțită de complicații. De aceea se recomandă extragerea lor înainte de apariția acestor complicații.

De cele mai multe ori, pacienții nu vor să-și extragă molarii de minte pentru simplul motiv că nu au avut niciodată probleme cu ei. Dar, din păcate, asta nu înseamnă că nu vor avea niciodată. Complicațiile eruptiei molarilor de minte sunt următoarele:
– durere puternică ce poate iradia spre ureche sau tâmplă
– durerea la mestecarea sau chiar înghițirea alimentelor
– inflamație și durere la nivelul ganglionilor limfatici
– trismus – adică limitarea deschiderii gurii
– alte simptome generale: febră, insomnie, stare generală alterată

În general, complicatiile sunt date de molarii de minte care nu au suficient spațiu să erupă. Medicul dentist poate foarte ușor, pe baza unei radiografii, să decidă dacă este cazul să fie extrași sau nu.

Extracția molarilor de minte este recomandată și în cazul existenței unor carii mari la nivelul lor, din pricina faptului că aceștia au o morfologie complexă a rădăcinilor și a canalelor radiculare și sunt mai greu de tratat endodontic (de scos nervul).

În concluzie: molarii de minte nu vă fac mai inteligenți! Denumirea lor vine de la faptul că ei apar mai târziu. Singurele situații în care se recomandă păstrarea molarilor de minte este în cazul în care aceștia au suficient spațiu să erupă normal sau în cazul în care sunt deja erupți, au spațiu și nu sunt afectați de carii foarte mari. Dacă sunt parțial erupți, incluși în os, foarte cariați sau nu există spațiu pe arcadă pentru ei, se recomandă extracția lor înainte de a duce la complicațiile mai sus amintite.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

2 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

5 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

7 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

10 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

10 ore ago