Consilierii locali au aprobat Regulamentul de identitate arhitecturală al Timișoarei, care stabilește obligațiile proprietarilor de imobile istorice. Acesta se va aplica prima dată în Piaţa Victoriei. Cei care nu-l respectă sunt pasibili de amenzi de până la 8.000 de lei.
Regulamentul stabileşte o serie de obligaţii pentru proprietarii de clădiri istorice. Aceştia trebuie să asigure paza, integritatea şi protecţia imobilelor monumente istorice, efectuarea de lucrări de conservare, restaurare, reparaţii curente şi întreţinere a clădirilor în condiţiile legii şi să înştiinţeze de urgenţă, în scris, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional orice modificări sau degradări survenită în starea fizică a clădirilor.
Consilierul local Simion Moşiu a solicitat, printr-un amendament care a fost aprobat, interzicerea amplasării de instalaţii de aer condiţionat pe faţadele clădirilor monument istoric. Iniţial, în regulament era permisă montarea lor doar în spatele imobilelor. Adrian Orza a propus, de asemenea, ca în cazul unor intervenţii nepermise la aceste imobile să fie aplicate amenzi fiecărui proprietar, nu asociaţiilor.
Vor fi patru variante pentru reabilitarea imobilelor monumente istorice. Lucrările pot fi realizate prin programul de reabilitare a clădirilor istorice demarat cu sprijinul guvernului german, prin care Timișoara beneficiază de un împrumut total de cinci milioane de euro din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, prin parteneriate private (proprietarii clădirilor ale căror poduri pot fi mansardate au posibilitatea să cedeze cotele părţi aferente podului unui investitor privat în compensarea lucrărilor de reabilitare), printr-un parteneriat public-privat (proprietarii clădirilor ale căror poduri pot fi mansardate au posibilitatea să cedeze cotele părţi aferente podului Primariei Timişoara), respectiv printr-un mecanism de creditare asigurat sau facilitat de primărie.
Nicolae Robu a propus ca primăria să reabiliteze faţadele imobilelor din Piaţa Victoriei, iar proprietarii să plătească o cotă parte din valoarea totală a lucrărilor eşalonat pe o perioadă de zece ani. Regulamentul a avut parte și de o dezbatere publică, organizată la o zi după publicarea lui pe site-ul PMT și cu trei zile înainte de votarea în plen. Din cauza timpului scurt, cei interesați n-au putut studia actul și, în consecință, n-au putut aduce niciun fel de amendamente.
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…