Categories: Sfatul medicului

Ata dentara. Trebuie neaparat sa o folosim?

Deși medicii dentiști recomandă folosirea aței dentare, marea majoritate din pacienți recunosc faptul că ei pur și simplu nu o folosesc. De ce? Motivele invocate sunt: 1 – pentru că le este peste mână (în momentele încărcate din zi, când să mai ai vreme să folosești și ața dentară?); 2 – pentru că sunt atâtea feluri de fir interdentar că nu știu pe care să-l folosească; 3 – pentru că rănește gingia.

Ca să răspundem scurt și la obiect la întrebarea din titlu: Da, trebuie neapărat să o folosim. Indicația este ca măcar o dată pe zi să se folosească ața dentară. De ce periajul nu este suficient? Simplu, pentru că perii de la periuța dentară sunt flexibili și nu vor putea niciodată să pătrundă între doi dinți care sunt clar rigizi, duri. Nefolosind ața dentară, apar așa-numitele carii în oglindă, astfel că nu se cariază doar un singur dinte, ci doi, plus complicații date de afecțiunile gingivale. (acumulându-se placa dentară, se ajunge la tartru, apoi gingivite, parodontite).

Când să folosești ața dentară? Când te uiți la emisiunea preferată, unii o au în mașină și o folosesc în timpul în care au câteva momente libere, alții după fiecare masă se retrag și folosesc firul interdentar. Dacă nu ai timp să faci asta după fiecare masă, măcar o dată pe zi, seara.

Ce fel de ață dentară să folosești? Sunt atâtea variante pe piață și denumiri comerciale care pot pune în încurcătură: fir dentar cerat, necerat, cu diverse arome. Poți folosi ce fir dorești tu, important e să folosești. (De menționat că ața dentară cu ceară este mai eficientă, pentru că alunecă mai ușor pe suprafața dinților.)

Referitor la faptul că lezează gingia, aceasta sângerează și ne întoarcem ca într-un cerc vicios de unde am plecat, și anume la nefolosirea aței dentare, pentru că devine pur și simplu o armă. Important e să știm și cum să folosim acel fir ca să nu ne rănim. Folosește ața dentară între dinți și gingii, însă ai grijă să nu le rănești. Nu brusca gingiile, nu pune o presiune foarte mare pe fir, pentru că trecând de punctul de contact dintre doi dinți, acesta pur si simplu pică-n gol până se izbește de gingie și uite așa apare sângerarea.

Un lucru interesant este faptul că folosirea aței dentare îți prelungește viața cu șase ani, cel puțin așa relevă cercetările făcute în domeniu. De ce asta? Pentru că îți menține sistemul imunitar într-o condiție bună. Se știe că bacteriile de la nivelul bucal pot duce la complicații pentru cardiaci. Îndepărtând aceste bacterii, scade riscul producerii altor complicații. Astfel că da, firul interdentar are o importanță majoră în igiena orală.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Alexandra Ifrim, medic dentist

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

2 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

2 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

5 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

7 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

7 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

10 ore ago