Istoria ne mai cere un pas, noi suntem urmatorul

Efectele publicității asupra psihicului uman sunt deosebit de pregnante. Publicitatea ne-a schimbat modul în care gândim orice și a afectat drastic silueta noastră ce a căpătat un trend gonflabil. Publicitatea are istoria și rostul ei într-o economie de piață.

Marile corporații au avut tot timpul în spatele lor minți mari și luminate. Efectele le simțim cu toții, iar cel mai puternic impact a fost tot timpul asupra țărilor în curs de dezvoltare, ex-comuniste. Am absorbit halos întregul miraj al advertising-ului capitalist cu tot cu bune și rele.

Tot de acolo ne-am altoit și limba cu mii de cuvinte din limbi stăine. Ne-am modificat modul în care mâncăm, felul în care ne sunt structurate: programul, timpul liber și stilul de viață. Toate, după gloriosul model occidental, țelul lor general fiind: consumă, consumă, consumă. Pentru că doar consumând vei fi mântuit, doar respectând normele vei deveni diferit și numai în supermarket îți vei găsi liniștea.

Nu uita asta! Repetă după mine: sunt liber să fac așa cum mi se zice. Revenind la normal, rețineți: oricine se conformează nu va evolua, oricine se resemnează nu aduce un plus de valoare traiului său sau al semenilor. Există și semeni publicitari care au făcut acel pas în față, au ales bobul de neghină, mărgăritarele de gunoi. Un exemplu ar fi campania „Suntem produsul mediului în care trăim”, care vizează integrarea foștilor deținuți în societate. E bine că există astfel de sisteme de alarmă și ar trebui înfipte zdravăn în retina privitorului.

În marele conglomerat care ne dictează ce și cum să facem, se infiltrează cu greu valorile morale, bagajul ereditar al părinților noștri și aceste benefice sisteme de alarmă. Partea umană și reală a societății a ajuns să fie sub formă de jingle într-un vuiet de îndobitocire și pironit în cadrul a mii de fețe machiate ce ne păstrează calmi în fotoliu.

Mă declar pentru conștientizarea opiniei publice despre riscuri și trenduri consumeriste de dragul presupusului progres. Probabil nu sunt singurul care gândește așa și cred că putem râvni la unison că puterea unui om nu stă în abilitatea de a-l dărâma pe celălalt, ci în dorința de a-l pune înapoi pe picioare.

www.celmaitarestudios.com

Share
Published by
Valentin Vizuroiu, Celmaitare Studios

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

13 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

17 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

17 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

18 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

19 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

19 ore ago